Antidemokratiska Extinction Rebellion

I dagens Svenska Dagbladet finns ett reportage om den antidemokratiska organisationen Extinction Rebellion. Rörelsen växer även i Sverige och utomlands har redan Greta Thunberg talat vid deras events. Reportaget innehåller knappt någon kritik, däremot i Tomas Lundins kommentar kommer kritiker till tals, bl.a. en av det tyska miljöpartiets grundare.

Man kan läsa om hur Extinction Rebellions grundare Roger Hallam beskriver den parlamentariska demokratin som misslyckad och att ”folkförsamlingar” ska ta över styret. Han har vidare sagt: ”När ett samhälle agerar så omoraliskt blir demokratin irrelevant.”

Vi har redan sett hur andra framträdande personer, i Sverige bl.a. filosofiprofessorn Torbjörn Tännsjö och europaparlamentarikern Pär Holmgren (MP), lyfta idén om en klimatdespoti som en möjlighet. Holmgren fick kritik på några borgerliga ledarsidor, bl.a. Dagens Nyheters, men i övrigt kom han lindrigt undan (detta var strax innan valet till Europaparlamentet i våras).

Angående Greta Thunberg och rörelsen bakom henne länkade jag tidigare på bloggen, den 29/9, till en bra artikel av Nick Gillespie i Reason.

Här även en bra artikel av Johan Norberg. ”Hur minskar vi utsläpp genom negativ tillväxt? I så fall måste vi avveckla ungefär 80 procent av den globala energiförsörjningen på ett decennium. Det skulle ha förutsättningar att bli den största katastrof som drabbat mänskligheten.”

Andrew Neil pressar i en intervju en representant för Extinction Rebellion om överdrifter:

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s