Valet till Europaparlamentet

Ja, då så har jag röstat i valet till Europaparlamentet. Jag har brukat kryssa Christofer Fjellner (M), men nu ställer tyvärr varken han eller Gunnar Hökmark upp längre. Nu kryssade jag Jörgen Warborn, trea på M:s lista, som verkar vara en hyfsad liberal och en självständig person, tillika entreprenör. Jag gillar inte Tomas Tobé, och jag har frågetecken och invändningar mot M, men tror att de kan vara ett liberaliserande inflytande inom EPP-gruppen. M vill också ge mindre pengar till EU än C och L. M ser ut att gå mot ett dåligt val. De har tre mandat nu, och därför känns det angeläget att försöka få in en vettig person som är valbar.

Fredrick Federley (C) gav prov på omdömeslöshet och brist på besinning när han dömde ut KD som att de inte kunde välja mellan ”liberala värderingar och diktaturfasoner”. Kritisera KD i sak, men detta var bara så lågt. Han kandiderar även till att bli ordförande för ALDE-gruppen efter att Guy Verhofstadt lämnar. Jag hoppas att han inte blir vald. Men även Verhofstadt är en person som visat prov på att sakna besinning.

Det är också problematiskt att som bl.a. C nu vill, försöka få med Emmanuel Macrons parti La Republique en Marche i ALDE. I gruppen finns redan en spännvidd mellan mer marknadsliberala och mer interventionistiska partier. Bland de förra finns estniska Reformpartiet, tyska FDP, danska Liberal Alliance och holländska VVD, som är partier jag hade röstat på. Men Macron är trots liberala drag starkt statsinterventionistisk och inte någon frihandelsvän. Den nya grupp som förmodligen kommer att bildas kommer att bli till det sämre, även om också EPP är en bred grupp med flera mindre bra partier. (Jo, jag föredrar Macron framför Le Pen och Orban. Hellre en liberal socialist framför en nationell socialist.) Här kan man läsa om att den nya gruppen kanske t.o.m. tar bort ordet ”liberal” som beteckning.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s