Rysslands propagandakrig

Under pågående kris i Ukraina, där ryska trupper gått in för att ”skydda” etniska ryssar, trots att inga förföljelser mot dessa har dokumenterats, utan det istället är ett övergrepp från Rysslands sida och som egentligen handlar om Rysslands problem, vilket Johan Norberg skrev om i sin senaste Metrokrönika, blockeras två ukrainska TV-stationer i Krim och på den enas frekvens visas nu statsägd rysk TV. Samtidigt trakasseras journalister och Putinfientliga.

Rysslands regering under despoten Putin använder sig av propaganda som sprider falska rykten och vilseleder. Anne Applebaum, som förra året kom ut med den läsvärda boken Järnridån, skrev häromdan i Daily Telegraph om Rysslands propagandakrig och vikten av en rejäl informationskampanj för att kontra den ryska regimens lögner. Applebaum intervjuas också i dagens Svenska Dagbladet om krisen.

Historikern Timothy Snyder har i en serie artiklar i New York Review of Books, se här, här och här, beskrivit händelseförloppen med bl.a. den nu störtade presidenten Viktor Janukovytjs diktatoriska handlingar, protesterna mot honom, de komplicerade förhållandena om språk och etnicitet i Ukraina samt Rysslands propagandakrig.

Även statsvetaren Mi Lennhag vid Lunds universitet skrev i veckan om den röriga situationen beträffande språk och etnicitet i Ukraina.

Sydsvenskans korrespondent Kalle Kniivilä skrev på sin blogg om den bristande källkritiken när Ryssland pumpar ut felaktigheter. Texten publicerades även häromdan i Sydsvenskan.

Det är oroväckande att extremnationalistiska krafter får inflytande i Ukraina, men som Snyder m fl skriver, utgör de en liten grupp. Partiet Svoboda, som nu har ministrar i den nya regeringen, fick 10% i det senaste valet, men ligger i opinionsundersökningarna på 2,5%. Det andra ultranationalistiska partiet, Högra sektorn, får 1,6% i opinionen.

Ukraina har svåra problem med korruption, som finns både bland oppositionen mot Janukovytj som hos denne själv och dennes anhängare. Men den värsta och farligaste parten i den här konflikten är den ryska regimen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s