Bra av Cameron

Reaktionerna på brittiske premiärministern David Camerons tal om EU:s framtid och utfästelsen om folkomröstning i Storbritannien om medlemskap har varit många. Flera, bl.a. EU-minister Birgitta Ohlsson och andra politiker inom EU tycker att Storbritannien ska ta ett helhetsansvar och inte se EU som en à la carte-meny där man kan plocka godbitarna. Men problemet är att EU inte tar ansvar. Man bryter kontinuerligt mot de krav de ställer på sig själva. Det demokratiska underskottet är ett stort problem. Kan inte en debatt om EU:s inriktning föras utan att de med åsikter om mindre centralstyrning klassas som en slags förrädare och hot mot freden?

Man har även drivit igenom Lissabonfördraget (tidigare det närmast identiska ”EU:s konstitution”) trots nej i tre länders folkomröstningar och trots försäkran från EU själv att om fördraget röstas ner i ett land så faller det. Fördraget är indränkt med mekanismer som ytterligare förstärker problem och motsättningar, genom bristande maktdelning, utökad godtycklig maktutövning, vaghet och motstridigheter i syften och ansvarsområden, socialistiska “rättigheter” etc. Och EU:s revisorer har inte godkänt EU:s räkenskaper 18 år i rad.

Då ingen partigrupp i Europaparlamentet har varit förmögen att driva en konsekvent liberal linje är det bra att Cameron (som visserligen själv inte är konsekvent liberal) sätter ner foten och driver diskussionen om EU till sin spets. Det är inte en dag för tidigt.

Den brittiske Konservative EU-parlamentarikern Daniel Hannan har tidigare skrivit artikeln The Case for EFTA, något han fortfarande ser som mest attraktivt, men skriver positivt om förslaget om ett ”associerat medlemskap” i EU för vissa länder. Ingen lätt sak, men om både Cameron och Jacques Delors gillar idén, är det en kompromiss med förutsättning att kunna tilltala flera sidor.

Fler länder borde sälla sig till Camerons utmaning. Om sedan EU inte vill veta av någon förändring, så återstår bara för Storbritannien att träda ur, och då kan man verkligen fråga sig vad EU är bra för.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s