3000 eurokrater tjänar mer än David Cameron

Förhandlingarna om EU:s långtidsbudget bröt samman. För det fick de länder, bl.a. Sverige, som ville skära i budgeten skäll från många inom EU. Men mest skälldes det på Storbritanniens premiärminister David Cameron, som varit den mest framträdande kritikern av EU:s budget. Europaparlamentarikern Daniel Hannan beskriver rena mobbningen mot Storbritannien, ledd av Guy Verhofstadt, som bisarrt nog är ordförande för den liberala partigruppen. (Mer om den dårfinken här) Detta trots att Storbritannien bidrar mest efter Tyskland, samtidigt som man inte är det näst rikaste landet.

Verhofstadt försöker göra en poäng av att många enskilda medlemsländer minsann har större budgetar än EU. Jaha, då är det alltså bara att köra på och öka budgeten, men för vilket syfte? Hur EU har hanterat bidrag och eurokris har man förtvivlat kunnat åse under lång tid. Och som ett brev på posten meddelade förra månaden EU:s revisorer att man åter inte godkänt EU:s räkenskaper, för 18:de året i rad!

I dagarna kunde man även läsa att över 3000 byråkrater i EU var för sig tjänar mer än David Camerons 142 000 pund, utöver extra förmåner. I dessa ingår inte EU-kommissionärerna, som tjänar upp till 219 000 pund var. Som grädde på moset avslöjades även att EU-eliten drack lunchvin för 219 pund flaskan. Inte undra på att de inte vill skära i budgeten.

Men som Hannan skriver, står mer på spel för Storbritannien än EU:s budget. Det gäller att ta upp förhandlingarna om landets villkor som medlemsland, och i förlängningen om medlemskap i EU överhuvudtaget är möjligt.

Claes Arvidsson skrevSvenska Dagbladets ledarsida att Storbritanniens kritiska röst behövs i EU, men att britterna har blivit mindre konstruktiva och funderar över om det har att göra med den brittiska traditionen att de inte kan delta fullt ut. Men det är ju som EU utvecklats och som Storbritannien behandlats av EU som gör det allt svårare för landet att verka inom EU.

Ja, det kan ha något med landets tradition att göra, i det här fallet traditionen av frihet. Den har tummats på av både Storbritannien självt och EU, men i kampen dem emellan har Storbritannien varit en mer konstruktiv frihetlig kritiker av EU. Som Margaret Thatcher sa:

”We have not successfully rolled back the frontiers of the state in Britain, only to see them re-imposed at a European level with a European super-state exercising a new dominance from Brussels.”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s