Irlands premiärminister slår tillbaka mot Vatikanen

Den 11 juli publicerades i Irland Cloynerapporten, om sexuella övergrepp på barn inom den katolska kyrkan i Irland. Vatikanen har i vanlig ordning försökt sopa problemen under mattan, och gjort gällande att de står över irländsk lag i den här frågan. Men nu har Irlands premiärminister Enda Kenny, som själv är katolik, slagit tillbaka och gått till angrepp mot Vatikanen, ”the dysfunction, the disconnection and the elitism that dominates the culture of the Vatican today”. Det är en historisk händelse i ett land där den katolska kyrkan och staten levt i symbios. Här är ett klipp från Kennys tal i parlamentet. Det är rörande. Vid 11:18 svarar han på påvens uttalande om den katolska kyrkans förhållande till irländsk lag.

Som jag nämnt tidigare, är dramafilmen Magdalenasystrarna en gripande skildring av ett av de nunnehem som ”ogudaktiga” flickor spärrades in i, där de utan lön fick arbeta hårt på tvätterier 364 dagar om året, samtidigt som de förnedrades av nunnor och präster. De kunde bara släppas ut genom en prästs beslut. Så sent som 1996 avskaffades detta slaveri i Irland, en skamfläck för landet. Den katolska kyrkan, med dess unkna och hierarkiska slutenhet, har även i modern tid haft ett destruktivt inflytande på flera områden, och kristendomens lidandekult har hjälpt till att göra ner människan.

”Lycklig den som får ta dina späda barn och krossa dem mot klippan.” — Psaltaren 137:9

”Den som spar på riset hatar sin son, den som älskar honom fostrar i tid.” — Ordspråksboken 13:24 (i 1917 års Bibel står det ”agar i tid”)

”Svidande sår renar från ondska, prygel gör rent på djupet.” — Ordspråksboken 20:30

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s