Schweizisk liberalism

Att det går bra för Schweiz ekonomiskt är knappast någon nyhet, men det kan vara värt att påminna om ett framgångrikt land som står utanför både euron och EU. Jag har dock flera gånger länkat till brittiske Europaparlamentarikern Daniel Hannans artikel om varför EFTA är att föredra framför EU.

Det finns mycket konservatism och nationalism i Schweiz som tar sig mindre angenäma uttryck i bl.a. det invandringsfientliga Schweiziska folkpartiet (SVP),  landets största parti sedan några år. Men landets ekonomiska liberalism är fortfarande betydande, och landets tredje största parti är det starkt klassiskt liberalt inriktade FDP/PRD (Freisinnig-Demokratische Partei/Parti Radical-Democratique). 2009 gick partiet samman med Parti Liberal Suisse/Liberale Partei der Schweiz, som enbart fanns i fyra kantoner: Basel-Stadt, Vaud, Neuchâtel och Genève. FDP var länge Schweiz största parti, och PLS hade visserligen liten representation i det federala parlamentet, men desto mer stöd i de kantoner det existerade.

Det fanns inga egentliga skillnader mellan partierna, utan uppdelningen har historiska förklaringar. Olika ”frisinnade” och ”radikala” partigrupperingar gick under 1800-talet samman med ”liberala” partibildningar. I italienskspråkiga Ticino märks det på att partiet där heter Partito Liberale-Radicale. I de fyra ovannämnda kantonerna kvarblev ett separat liberalt parti, men i kantoner där FDP/PRD blev enda liberala parti, fanns och finns fortfarande olika inriktning.

Partiet värnar både ekonomisk och social frihet, med bl.a. en positiv inställning till legalisering av marijuana. Vad som också är intressant och hoppingivande är att partiet är motståndare till medlemskap i EU. Om bara Sverige hade ett sådant liberalt parti i riksdagen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s