Romanchuk under hot

Jag skrev tidigare om den vitryske liberale presidentkandidaten Jaroslav Romanchuk, som jag träffat tidigare, och hur hotfull situationen varit för honom, senast i samband med presidentvalet. Av vad som framkommit på sistone har Romanchuk utsatts för hot av KGB för att tvinga honom att ta avstånd från andra oppositionskandidater, och därmed skapa splittring.

Folkpartiet närstående InfoBelarus skriver på sin blogg: ”Ramantjuk är normalt känd för att vara en mycket duktig talare. Vid denna sändning sitter han dock och läser från ett papper, stakar sig, snyftar och ser likblek ut. Det är uppenbart att det inte är hans egna ord som läses innantill från anteckningarna. Ramantjuk har troligtvis blivit hotad av KGB till den grad att han inte vågar göra något annat än att hålla detta tal som splittrar oppositionen. Källor som vi har starkt förtroende för, har när vi träffat dem på plats i Minsk förklarat att Ramantjuk blivit hotad om att hans närmsta familjemedlemmar skulle råka illa ut, och det sägs att hans systerson blivit kidnappad.”

Journalisten Kalle Kniivilä skriver på sin blogg:

”Nu har Jaroslav Romantjuk bekräftat det många misstänkte från början: det var president Lukasjenkos säkerhetstjänst som pressade honom att gå ut med fördömandet av andra oppositionskandidater.

Uttalandet var ett försök att rädda det som räddas kunde, förklarar han något förvirrat i en intervju i Moskvatidningen Novaja Gazeta. Tidningens korrespondent Irina Chalip – som är gift med en av oppositionens presidentkandidater – är en av de personer som Romantjuk tidigare anklagade för uppvigling till våld.

Romantjuk var en av två oppositionskandidater som undgick att bli gripna när söndagens stora demonstration i Minsk våldsamt slogs ner av kravallpolis. I intervjun till Novaja Gazeta berättar han, att folk från presidentens säkerhetstjänst visste var han höll hus och kallade honom till “ett tungt samtal” som ägde rum mellan klockan tre och fem natten mot måndagen. Under detta samtal, som han inte vill säga mer om, fick han texten som han klockan åtta samma morgon skulle läsa upp på en presskonferens.(…)

Även om Jaroslav Romantjuk givetvis talar i egen sak är det ganska uppenbart att han måste ha utsatts för starka påtryckningar innan han läste upp sitt uttalande som han nu skäms för. Det syns klart att orden inte är hans egna – han läser stapplande, säger “zjizni tysiatji ljudej” (“tusen människors liv”) i stället för “zjizni tyjsiatj ljudej” (“tusentals människoliv”), och blandar bort ändelserna totalt när han talar om Irina Chalip, så att det är omöjligt att avgöra om han anklagar henne för att ha uppviglat sin man till våldsamt upplopp eller tvärtom.

Det är inte alls omöjligt att även Romantjuk hade hotats med ett långt fängelsestraff om han vägrade att offentligt smutskasta de andra presidentkandidaterna. Förmodligen ville han också göra vad han kunde för att partiledaren Anatolij Lebedko skulle släppas på fri fot. Varför han nu väljer att gå ut med sin egen version kan vi bara gissa – kanske skäms han, eller kanske har han insett att regimen inte tänker infria sina löften.

I alla fall kan man förmoda att han inte kommer att fängslas – det torde vara långt nyttigare för regimen att ha en föraktad förrädare på fri fot än att ha ytterligare en martyr bakom galler. Speciellt om man kan släppa mer komprometterande material om honom och andra oppositionella i de statsstyrda massmedierna. En smutskastningskampanj mot oppositionen och västmakterna var ju vad Aleksandr Lukasjenko uttryckligen utlovade under sin presskonferens på måndagseftermiddagen.”

Den vitryska regimen har sjunkit allt lägre.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s