Förbud mot billig mjölk under depressionen

Timothy Sandefur arbetar för The Pacific Legal Foundation, som i likhet med Institute for Justice och svenska Centrum för rättvisa ger juridisk hjälp till försvar för personlig och ekonomisk frihet. Han har dessutom en välskriven och mångsidig blogg. Nyligen kom han ut med en bok som verkar spännande, The Right to Earn a Living: Economic Freedom and the Law, där han belyser den ekonomiska frihetens konstitutionella ställning i historien och idag. Han tar upp den s.k. progressivismens betydelse för expansionen av den amerikanska statsmakten på bekostnad av den indviduella friheten. Jag har själv skrivit om ”progressivismen” och dess rötter i kristen fundamentalism här.

ReasonTV berättar Sandefur mer.

Att det i USA finns byråkratiska licenslagar för startandet av diverse företag visste jag sedan tidigare, men Sandefur ger ett hisnande exempel med en flyttfirma han representerar. För att få starta firman måste först alla etablerade flyttfirmor i delstaten tillfrågas; om sedan någon eller några av dessa har invändningar mot att en ny firma startas (vilket bara är att vänta), måste sedan den glade (?) entreprenören gå till den statliga byråkratin och förklara varför just hans/hennes firma behövs.

Sandefur ger också ett annat exempel på bisarra lagar. Under 30-talsdepressionen införde delstaten New York ett förbud mot för låga priser på mjölk. Bättre att de fattiga blir utan mjölk än att elaka monopolkapitalister etablerar sig genom underpriser!

När ska man upphöra att förvånas?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s