M:s rättslösa samhälle

Den 27/12 2008 skrev jag på bloggen att ett citat av Groucho Marx kunde summera Alliansens år, med hänvisning till bl.a. FRA-lagen, Ipred, Lissabonfördraget, handelspolitik och statligt industristöd:

”Dessa är mina principer. Om du inte gillar dem så har jag andra.”

Till detta kan även läggas det absurda förslaget om teledatalagring, som regeringen fult nog väntar med att lägga omröstning för till efter valet, drogtest av barn utan föräldrarnas medgivande, och justitieminister Beatrice Asks tillika absurda förslag om att skicka ut färgglada kuvert till misstänkta, alltså ej dömda sexköpare.

Anne Ramberg, Advokatsamfundets generalsekreterare, är med rätta chockerad och finner Asks förslag hårresande. Hanna Wagenius (C) kritiserar förslaget i en debattartikel i Aftonbladet.

Sexköpslagen är i sig fel. Alla myndiga vuxna personer har rätt att utifrån ömsesidig frivillighet komma överens om vad de vill göra tillsammans. Om det kan alla ha synpunkter, precis som allt vad folk gör frivilligt. Dessutom är lagen extra skruvad, då endast sexköp är kriminellt, men ej sexsäljande. Men oavsett detta är det inte rimligt att införa medeltida skampålestraff, där brottslingar förödmjukas och stigmatiseras, än mindre de som endast är misstänkta för brott. Ett reellt brott, dvs en kränkning av en annan persons liv, frihet och egendom, ska beläggas med straff i form av böter eller fängelse, men utan förnedrande och oproportionerliga former. De amerikanska grundlagsfäderna var tidiga med att föra in detta genom det åttonde tillägget till författningen:

”Excessive bail shall not be required, nor excessive fines imposed, nor cruel and unusal punishments inflicted.”

Det är alltid en tolkningsfråga hur detta konkret ska se ut, men alltsedan denna tid har dessa humana principer varit vägledande för de västerländska demokratiernas rättsskipning. Och framförallt ska alla få en chans att få sin sak prövad i domstol och inte dömas på blotta misstanken. Men det bekymrar inte Ask, ej heller hennes arbetsgivare, statsminister Fredrik Reinfeldt, i denna återgång från upplysning och liberalism till medeltid. De har redan på flera punkter visat sitt förakt för rättssäkerhet, och mobbväldet manifesterade sig när den moderata riksdagsgruppen pressade Karl Sigfrid att rösta för FRA-lagen. Jag vill fortfarande veta vilka de 30 moderaterna är som deltog i mobbningen, förutom Reinfeldt och gruppledaren Lars Lindblad.

Jag är jävligt less på Alliansen. Det är en sak att inte kunna driva en radikalt liberal politik på alla områden. Man kan välja att lyfta fram vissa frågor som kan ges parlamentarisk förankring och driva dem antingen radikalt eller med stegvisa förändringar i liberal riktning. Andra frågor kan få ligga i träda så länge. Men den ständiga principlösheten och pragmatiska avideologiseringen med följden att man bryter mot liberala principer om rättssäkerhet och integritet är alarmerande och vedervärdigt.

Jag kan inte förmå mig att rösta på något av Allianspartierna i riksdagsvalet. Naturligtvis inte heller på oppositionen. Det finns en gräns för hur mycket skit man ska få ta för att alternativet skulle vara en rödgrön regering. Ett parti måste i slutändan förtjäna sin röst, ej ta den för given i avsaknad av alternativ. I kommun- och regionval är det en annan sak, där kan jag rösta på ett Alliansparti.

Jag mår illa av tanken att se Mona Sahlin som statsminister, men det gör jag även med Fredrik Reinfeldt. De borgerliga behöver nog ett valnederlag för att det ska till en liberal nytändning, och kanske, kanske åtminstone något av partierna omorienterar sig i mer liberal riktning, med byte av partiledning, alternativt att ett nytt parti träder fram. Fyra år med rödgrön regering är ett högt pris för detta, och det finns ingen anledning att rösta på de rödgröna, men någonting måste göras för att bryta Alliansens antiliberala färdriktning i fundamentala frågor. Att avstå att rösta på blocken är ett sätt att inte sanktionera dem.

Det är bedrövligt men ej förvånande när politiker frångår liberalismen. De tar sig rätten att sätta sig över medborgarna, kränka deras rättigheter och styra och ställa över deras liv. Det tragiska är att så många av medborgarna ger dem den rätten. Jag är som sagt emot skampålestraff, men ibland känner jag en instinktiv lust att tillämpa det på politiker, som att rulla Ask och hennes regeringskolleger samt deras underhuggare i riksdagen i tjära och fjädrar!

Uppdatering: I SR Ekots lördagsintervju (vid 13:25) svarade Fredrik Reinfeldt på frågan om Asks förslag: ”Bea prövade en tanke. Alldeles märklig är den inte.” Varpå han försökte föra över diskussionen till att t.ex. förskolor bör få veta om dömda pedofiler söker jobb där. Beatrice Ask sitter kvar som justitieminister. Det är fullständigt oacceptabelt, men förvånar inte att mobbaren Reinfeldt svamlar i ärendet och med sin och Alliansens dokumenterade brist på respekt för rättssäkerhet låter henne sitta kvar.

Som Hax skrev på sin blogg: ”Den mannen är farlig, i sin upphöjda principlöshet.”

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s