Det sluttande planet

klubbades som väntat FRA-lagen, Lex Orwell, igenom med röstsiffrorna 158 mot 153. Camilla Lindberg (FP) var den enda från de borgerliga som lade ner sin röst. Oppositionen röstade visserligen mot, men där finns betydligt mer att önska i hur de hanterade frågan och frågetecken kvarstår vid ett eventuellt maktskifte.

En historisk expansion av statens makt har nu röstats fram av borgerliga partier, som borde vara de första att opponera sig mot denna utveckling. Den 1 december kommer en kopia av vår kommunikation att ledas till en statlig avlyssningscentral. Allianspartierna kan pynta eländet hur fint de vill, och prata om filtrering och ”kontroller”, men den automatiserade massavlyssningen kvarstår och brevhemligheten och annan integritet upphör. Som Johan Norberg skrev i dagens Metro, kvarstår trynet på grisen även om man målar läppstift på den, och om nu rättssäkerheten av Alliansen anses som bättre säkrad nu, varför var det så viktigt att piska fram ett ja vid förra omröstningen, och behandla avvikare på ett förödmjukande och skoningslöst sätt?

Förutom att läckage och maktmissbruk är realiteter även i dagens demokrati, ger lagen redskap för framtida regeringar, om vilka vi inget vet, att hantera informationen på ett sätt som varken motståndare eller dagens anhängare i Alliansen önskar. Vem kommer att hantera det om 10 år, 20 år? Och de verkliga bovarna, de som var målet för avlyssningen, kommer att kommunicera på annat sätt och skydda sin trafik.

Alliansen kommer att ha problem med trovärdigheten inför väljarna i nästa val. Som Peter Wennblad skrevNeos blogg redan förra året efter den första omröstningen om FRA-lagen, kommer det finnas färre ”pratare” för de borgerliga partierna, dvs de partimedlemmar och sympatisörer som pratar för sitt parti och Alliansen med familj, vänner och arbetskamrater. Dessa har en stor betydelse för opinionsbildningen och valresultat. Partiledarna har missat tåget. Borde inte Piratpartiets intåg i Europaparlamentet, och de enorma protesterna mot FRA-lagen och engagemanget i integritetsfrågor från mängder av borgerliga inom partierna, i ungdoms- och studentförbunden, bland bloggare, ledarskribenter, debattörer, etc stämt till eftertanke?

Fredrik Reinfeldt är inte ovanligt för en politiker och regeringschef en arrogant skitstövel som nedlåtande kan säga under förra sommarens storm mot Lex Orwell att ”det är bra för alla om debatten lägger sig”, samtidigt som han piskar sina partimedlemmar i riksdagen och tillsammans med partiets gruppledare Lars Lindblad leder mobbpöbeln mot den kritiske Karl Sigfrid.

Göran Hägglund kan fortsätta att mässa om ”verklighetens folk”, som han vill vara en representant för. Ja, deras verklighet kommer han på ett obehagligt sätt att komma närmare med FRA-lagen, såvida inte hans parti åker ur riksdagen, vilket kan bli verklighet nästa val.

Jan Björklund kan fortsätta att tala om behovet av utbildning, men kunskap om hur staten kan förfalla till maktmissbruk, förtryck och tyranni är något han har svårt att lära av.

Maud Olofsson missade chansen att fortsätta sitt partis liberalisering och unika förutsättning att fylla ett frihetligt hål i svensk politik (Centeruppropet var den största oppositionen inom ett parti mot Lex Orwell). Partiet riskerar nu att nå den utplåning som troligen hade varit ett faktum redan nu om det inte hade varit för den liberala kursändringen för ett antal år sedan.

Kalla vindar drar genom Sverige…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s