Underskrifter till stöd för Vaclav Klaus

När nu (den andra) folkomröstningen i Irland om Lissabonfördraget ledde till ett ja, och därmed den europeiska superstaten kryper närmare, står Tjeckiens president Vaclav Klaus ensam kvar som den ende statschef som inte skrivit under fördraget. Han vill först invänta författningsdomstolens granskning av fördragskritiska senatorers invändningar. Han har nu även lagt in ett önskemål om en fotnot till fördraget, som jag först tyckte var väldigt underligt, nämligen att tyskar som under andra världskriget fördrevs från Tjeckoslovakien inte ska få möjlighet att via EU-domstolen få tillbaka konfiskerad egendom. Men det är tydligen ett slugt försök av Klaus att kasta grus i maskineriet och förhala godkännandet av fördraget. Om det lyckas återstår att se. EU ser inte Klaus som förhandlingspart, men det hela kan skapa gräl och därmed förseningar. Frågan är om det är lämpligt att starta gräl om en sådan sak. En tjeckisk bloggare behandlar frågan.

Jag tror dock det kommer att bli mycket svårt för Klaus att hålla ut till britterna går till parlamentsval senast i maj nästa år. Om inte alla länder hunnit skriva under fördraget har Tories lovat att ifall de vinner (vilket är högst troligt) kommer de att riva upp ratificeringen av fördraget och utlysa en folkomröstning, vilken kommer att leda till ett nej.

I alla fall, det finns nu möjlighet för oss européer som vill stoppa Lissabonfördraget och vägen mot superstaten att skriva på ett upprop till stöd för Vaclav Klaus. Hittills har över 8000 skrivit under. Klaus är inte bunden att skriva under fördraget, och eftersom EU och olika regeringar har bedrivit ett fulspel i fördragsprocessen, som exempelvis att strunta i tre nej i folkomröstningar (trots egen försäkran om att med ett nej faller hela fördraget), och i Sveriges fall inte brytt sig om det här med att grundlagsändringar kräver två riksdagsbeslut med kvalificerad majoritet med ett val emellan, kan vi motståndare stödja en förhalningsprocess.

Under tiden har Sydsvenskans ledarsida fortfarande problem med att fatta det här med liberalism och Lissabonfördraget. I dagens krönika skriver Per T Ohlsson om den ”lätt bisarre” Vaclav Klaus och ser inga större problem med fördraget. Men det är som jag tog upp angående den senaste debatten i frågan mellan Mattias Svensson och Cecilia Malmström, att ”socialliberalismen” saknar spärrar mot statlig maktexpansion. Men det har ju den ”lätt bisarre” Per T Ohlsson haft problem med att fatta även tidigare.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s