Gud och Jultomten finns inte

Ja, de som vill kan ju alltid försöka, men jag har aldrig sett något övertygande bevis för att Gud eller Jultomten eller andra fantasiväsen verkligen existerar.

Icke desto mindre kan tron hos barn att såväl den ena som den andra fantasifiguren finns föranleda problem för vissa religiösa föräldrar. Timothy Sandefur skriver om en kristen mamma som uppmanar andra kristna föräldrar att inte säga till sina barn att Jultomten finns, eftersom barnen förr eller senare kommer att upptäcka att han inte finns, och det kan i sin tur leda till att barnen börjar tvivla på att Gud verkligen finns.

Men jag vill nog hävda att det är mer harmlöst att för barn skoja om att Jultomten finns än att pracka på dem en grym tyrann i himlen utifrån en bisarr sagobok som kallas Bibeln.

Annonser

8 responses to “Gud och Jultomten finns inte

 1. Det fiffiga är väl att det inte går att bevisa att INTE jultomten eller Gud finns… (Om de som tror på dessa ting inte specificerar var vi kan hitta dessa personer måste vi ju leta igenom hela universum för att kunna hävda med säkerhet att de inte existerar).

 2. Bevisbördan ligger på den som hävdar att något finns.

 3. Så kan man naturligtvis säga, men det är naturligtvis en helt godtycklig vetenskapsstandard, som vem som helst är fri att förkasta (såvida man inte söker forskningsbidrag från staten eller dylikt)…

 4. Tvärtom, godtycket står den för som hävdar något utan att ha belägg för det.

 5. Ja, jag tycker också att det är en fullt rimlig utgångspunkt. Men (om man tillåts bli lite filosofisk) vad visar att påståendet ”godtycket står den för som hävdar något utan att ha belägg för det” är uttryck för något annat än tycke och smak? Du tycks utgå från att det finns OBJEKTIVA kriterier på vad som är god vetenskap…

 6. Ja, Ayn Rands filosofi objektivismen tycker jag är en rimlig utgångspunkt. Men för att hävda att den är fel måste man ju veta varför.

 7. Här har du ”Gud” om du nu har så svårt att finns ”honom”…

  http://www.tankesmedja.nu/zg-skrivet/9-nya-kyrkan/4-gud

  /M

 8. Jag har inte talat om Gud som ”honom”, däremot som fantasiväsen, och vilka förklaringar till Gudsbegreppet jag än sett, från de mest abstrakta övernaturliga fenomen till de mest personliga ”gubben-i-skägg”-figurer, har jag inte blivit klokare.

  Problemet blir ju också att om man ska försöka tala om något övernaturligt kommer det inte kunna ha några specifika kännetecken i ”vår natur”, dvs de naturliga förutsättningarna människors, djurs och växters liv har. Det skulle sätta gränser för dess kapacitet som ”övernaturligt” och diskvalificera det som ”Gud”. Och saknar detta övernaturliga en specifik natur är det inget vi har någon kunskap om och är oförenligt med begreppet existens som sådant.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s