Förstår Sydsvenskan liberalism?

Så röstade dessvärre Tjeckiens senat i onsdags för Lissabonfördraget. Tjeckiens president Vaclav Klaus, som är motståndare till fördraget och känd EU-skeptiker, väljer dock att tills vidare inte skriva under. Han anser att så länge ett land, Irland genom folkomröstningen förra sommaren, sagt nej till fördraget bör det anses som dött, vilket också var vad EU själv satte som villkor. Om ett land röstade nej, skulle fördraget falla. Dessutom är ju det nuvarande förslaget till 96% detsamma (minus oberoende centralbank plus ytterligare vaga mål som öppnar för godtycklig maktutövning) som det som tidigare kallades EU:s konstitution, och som i sin tur även det röstades ner i folkomröstningarna i Frankrike och Nederländerna. Fatta budskapet! This is an ex-parrot, it has ceased to be!

Nu kan även Klaus få stöd för sin position om 17 senatorer väljer att föra ärendet till landets författningsdomstol för prövning. Denna kan i så fall välja att säga nej till fördraget. Snart väntas även besked från den tyska författningsdomstolen, som ska ta ställning till om fördraget är förenligt med tysk grundlag. Det finns alltså fler möjligheter att fördraget inte går igenom, och skulle det göra här, finns chansen att Irland på nytt röstar nej i den folkomröstning som oförskämt nog aviserats på nytt i höst. EU tänker inför omröstningen pumpa in 20 miljoner kr för att ”informera” (läs propagera) om hur bra fördraget är.

Märkligt nog finns det flera borgerliga som stöder Lissabonfördraget, med sin groteskt oändliga rad av etatistiska och kollektivistiska programförklaringar, där man har svårt att sätta gränser för statens maktutövning. Man behöver inte vara libertarian som jag för att förfäras. Ännu märkligare blir det när somliga, som exempelvis Henrik Bredberg på Sydsvenskans ledarsida inte kan förstå varför Vaclav Klaus är motståndare till fördraget och drar upp konspiratoriska trådar. Han skriver:

”Inte minst tycks den egensinnige och EU-kritiske presidenten Vaclav Klaus ha haft mer än ett finger med i spelet. Klaus beskrivs som en paradoxernas man: Svårförståelig med udda åsikter. En psykologisk gåta. Somliga tror att han går i Kremls ledband. Och ändå respekterad, delvis tack vare presidentämbetet.”

I en debattartikel idag i samma tidning skriver även den annars borgerlige professorn i rättsvetenskap, Joakim Nergelius, om den ”oberäknelige” och ”nyckfulle” Vaclav Klaus.

Nu är det så att Klaus vid flera tillfällen angivit sina skäl till sin EU-skepsis och sitt motstånd till Lissabonfördraget. De grundar sig i en klassiskt liberal övertygelse, exemplifierat bl.a. här. När Irland röstade nej i höstas kommenterade han även det med orden:

“The resounding Irish no was a victory of freedom and reason over artificial elitist projects and European bureaucracy.”

Och som Klaus partikollega Jiri Pospisil sa:

”– EU bestämmer hela ditt liv, enligt fördraget, alltifrån turism till din vardag. Vi trodde att EU var ett projekt för frihet, men detta innebär bara restriktioner, sade den kritiske ledamoten Jiri Pospisil, medlem av samma parti, de civila demokraterna (ODS), som Topolanek.”

Det är bedrövligt att en ledarsida på en tidning som Sydsvenskan som gör anspråk på att vara liberal (socialliberal visserligen, men ändå) inte förmår eller vill sätta sig in i Lissabonfördragets implikationer och varför olika borgerliga motsätter sig fördraget. Klassisk liberalism borde ju inte vara ett obekant begrepp.

Likaså är det bedrövligt att en professor i rättsvetenskap som dessutom har anknytning till det borgerliga Centrum för rättvisa inte förmår eller vill det heller.

Vem är det egentligen som är ”paradoxal”, har ”udda åsikter”, är ”en psykologisk gåta” och är ”oberäknelig”?

För den som vill läsa mer liberal kritik mot Lissabonfördraget rekommenderas bl.a. brittiska Bruges Groups hemsida, Christopher Bookers artikel i The Daily Telegraph, Mattias Svenssons bloggpost Så dog Europafederalismen, och jämförelsen mellan USA:s författning och det tidigare förslaget till EU-författning som William Niskanen på libertarianska Cato Institute gjorde.

För kontinuerlig uppdatering av EU-frågor rekommenderas även Henrik Alexanderssons blogg, där bl.a. de senaste turerna om telekompaketet behandlats. Eller varför inte Daniel Hannan, den unge brittiske konservative EU-parlamentarikern, som blivit ett nytt stjärnskott?

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s