30 år sedan Thatcher kom till makten

Idag är det 30 år sedan Margaret Thatcher tillträdde som premiärminister i Storbritannien (hon satt till 1990), vilket med rätta har uppmärksammats på flera håll, bl.a. av PJ Anders Linder på Svenska Dagbladets ledarsida.

Till skillnad från så många andra politiker hade Thatcher en ideologisk vision om vad hon ville uppnå, som dessutom i flera viktiga avseenden var en liberal sådan som bröt med gammal ingrodd socialkonservatism, en järnvilja och konsekvens för att så långt möjligt nå åt det hållet, och integritet och mod att stå emot opposition från såväl sina egna som hos andra. Dessutom var hon en ypperlig talare, vilket jag uppmärksammade i min bloggpost från den 31 januari, Margaret Thatcher briljerar.

Hon hade sina brister, men som den mest liberala premiärministern efter William Gladstone har hennes insatser för Storbritanniens frihet och framsteg varit enorma. Från att på 70-talet betecknats som ”Europas sjuke man” kom Storbritannien genom Thatchers politik att resa sig och till slut få t.o.m. en labourledare, Tony Blair, att erkänna Thatchers betydelse för landets comeback.

Tyvärr har hon ingen riktigt värdig arvtagare som ledare för sitt parti tories. David Cameron är en utslätad pragmatiker. Istället hade Daniel Hannan kunnat fylla den rollen med bravur. Han står dessutom nära Thatcher inom EU-politiken genom sitt arbete med The Bruges Group, som Thatcher är hedersordförande för.

Läs Mattias Svenssons artikel om Thatcher i Voltaire.

431px-margaret_thatcher2

Annonser

4 responses to “30 år sedan Thatcher kom till makten

 1. Gillar du UKIP?

  jag gillar UKIP om än att jag ogillar deras invandringskritiska ideer samt att de i likhet med nästan alla britter är inflationister.

 2. UKIP=United Kingdom Independence Party (för läsare som inte vet).

  Jag sympatiserar med deras målsättning att Storbritannien ska lämna EU, precis som jag hade föredragit att Sverige lämnade EU. Partiet verkar också ha marknadsliberala tendenser. Men jag ogillar dem också av just de skälen du nämner. Partier som dessa kan dra till sig kufar, och en del invandringsfientliga sådana. Det är oerhört viktigt att de styr upp sin ideologi, och då mot klassisk liberalism. Men jag tror inte att det kommer att ske. De verkar för populistiska för det.

  Tories har ju förstås också företrädare med invandringsfientliga idéer, och den förre partiledaren Michael Howards valkampanj flirtade tyvärr med dessa tendenser. Det var uselt skött. Sedan finns det dock företrädare för tories, bl.a. Daniel Hannan i Europaparlamentet, som inte är invandringskritiska, och dessutom väldigt libertarianska, och egentligen vill att Storbritannien lämnar EU.

 3. Drömmen är att tories tvingas anta UKIP:s syn på EU med det förbehållet att UK kan kvarstå inom EES trots att man lämnar EU.

  I så fall har UKIP nått den viktigaste etappsegern på vägen mot ett UK utanför EU.

  Jag tror dock snarast att tories vinner de nästkommande valen, men att labour kommer att vara i så dåligt skick att UKIP också kan bli ett oppositionsparti med valframgångar i de val som följer på de nästkommande.

  I Sverige tycks ju vänsterblocket falla ihop som en misslyckad sufflé trots att vi har en borgerlig regering och oppositionen mot regeringen kommer snarast från liberala opinionsbildare.

 4. Visst, man kan ju ha EES-avtal.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s