Tysk 1800-talsliberal

Tyskland är inte direkt ett land vars historia man associerar med liberalism. Men där har naturligtvis, precis som i alla europeiska länder, funnits liberaler, och flera av dem har haft betydelse. Dagens formellt liberala parti, FDP (Freie Demokratische Partei), är det mest marknadsliberala av landets partier.

Mannen bakom det tyska undret efter kriget, Ludwig Erhard, som var marknadsekonomiskt inriktad ekonomiminister i Västtyskland 1949-63, och förbundskansler 1963-66, var visserligen CDU:are, men kände egentligen mest samhörighet med FDP. Förbundskansler Adenauer rekryterade honom till CDU för att han skulle få större inflytande.

Wilhelm von Humboldt (1767-1835) var en tidig liberal som kom att påverka många, bl.a. John Stuart Mill. Han skrev en bok som publicerats i engelsk översättning, The Limits of State Action.

Under andra hälften av 1800-talet fanns det ett ganska stort liberalt parti som företrädde den klassiska liberalismens program med frihandel, marknadsekonomi, demokrati, och skiljande mellan kyrka och stat. Mellan 1861 och 1884 hette det Framstegspartiet (Deutsche Fortschrittspartei), och från 1884 Frisinnade partiet (Deutsche Freisinnige Partei). (”Frisinnad” har här inte samma betydelse som den svenska termen som avser frikyrko- och nykterhetsfalangen i folkpartiet)

Efter en tid blev Eugen Richter (1838-1906) ledare för partiet, och han företrädde en laissez-faire-liberalism som efterhand fick honom i konflikt med egna i partiet, som 1893 splittrades i två partier, Tyska frisinnade föreningen och Frisinnade folkpartiet, där Richter ledde det senare fram till sin död 1906, varefter det snart upplöstes.

I Nordisk Familjebok kan man läsa mer om Richters radikala liberalism och individualism. eugen_richter7

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s