Endast en borgerlig röstade nej

Efter att ha konstaterat det bistra i att riksdagen inte tog grundlagen på allvar utan röstade ja till Lissabonfördraget, kan jag nu även notera det bistra i att endast en borgerlig riksdagsledamotSven Bergström (c), röstade nej. I DN kan man läsa att trycket från partiledningarna var stort. Men varför vågade bara Bergström och ingen av de andra som skrev kritiskt i GP för några dar sedan, rösta nej? En av artikelförfattarna, Ann-Marie Pålsson (m), säger till DN att det inte är högt i tak när det gäller att gå sin egen väg inom riksdagsgruppen. Men vad hade du att förlora?

Till skillnad från FRA-lagen har den borgerliga opinionen mot Lissabonfördraget varit svag. Det avsomnade Medborgare för folkomröstning hade kunnat vara en kraft att räkna med, som jag gärna hade ställt upp för, precis som jag gjorde för Medborgare mot EMU inför folkomröstningen om EMU. Men det saknades kapital och engagemang från andra. Och det är inte bara inom den organisationen och bland många enskilda nyliberaler som kritiken mot Lissabonfördraget och EU:s väg mot en superstat finns. Den har funnits även inom ungdoms- och studentförbund. Var var ni?

Efter Irlands nej till Lissabonfördraget, och fler länder står på tur att ta ställning, finns dock en chans att det kan sättas käppar i hjulen på processen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s