Hur långt till vänster kan Obama gå?

David Boaz på libertarianska Cato Institute skriver om den förmodade vänstersvängen med Obama i Vita huset och en demokratisk kongressmajoritet, och gör jämförelser med den nyvalde Bill Clinton 1992, som även han fick en demokratisk majoritet i kongressen på köpet. Clinton försökte föra en viss vänsterkurs i början, men stötte på motstånd och republikanerna fick majoriteten i kongressen vid valen 1994. Nu följde istället en mer mitteninriktad kurs från Clintons sida. Boaz tror att något liknande kan hända med Obama, om denne tar ut vänstersvängen för långt.

Jag är inte säker på att det blir lika lyckosamt. Amerikanerna kan idag 16 år senare vara mer benägna än någonsin att sätta sin tilltro till en aktiv stat på många områden oberoende av parti. George W Bushs tid i Vita huset har inte precis bidragit till att gynna en frihetlig inriktning bland republikanerna, såvida inte fler nu är trötta på den stora staten. Nu bidrog ju inte heller Bush den äldre i Vita huset till någon frihetlig inriktning bland republikanerna, men han satt bara fyra år, och det var inte lika dramatiska händelser i världen då som det blev med den 11/9 2001.

Som jag skrivit tidigare återstår det att se vilken kurs republikanerna tar hädanefter. Samtidigt ska man inte glömma att många väljare, som annars inte skulle röstat demokratiskt och som inte anser sig vara vänster, röstade på Obama och demokraterna i kongressen av flera olika skäl, som exempelvis trötthet och besvikelse över Bush och misstro mot såväl McCain som Palin (av olika anledningar). Dessa väljare i mitten kommer lättare att byta sida igen ifall de tycker att Obama drar iväg för långt till vänster.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s