En bättre kandidat

Senatorn Barry Goldwater (1909-1998 ) från Arizona var republikanernas presidentkandidat 1964. Han anklagades för att vara en ”mad bomber” som skulle starta kärnvapenkrig, vilket han själv bestämt förnekade. Däremot ville han rusta upp USA:s försvar för att hålla Sovjet stången. Att han dessutom var för värnpliktens avskaffande och mot bombningar av civila under Vietnamkriget, var något som uppenbarligen gick media förbi. Han anklagades för att vara rasist för att han hade röstat mot medborgarrättslagen 1964. Det gjorde han dock av liberala skäl. Han ville lika lite ha tvångsmässig integration i privata företag som tvångsmässig segregation. Han kämpade som lokalpolitiker i sin hemstat för likhet inför lagen för alla, och hade nära kontakt med indianerna, som han tyckte borde behandlas som fullvärdiga amerikanska medborgare.

Goldwater kallade sig konservativ för att han ville värna den amerikanska traditionen av individuell frihet, marknadsekonomi och en begränsad stat. I praktiken var han en libertarianskt inriktad politiker med en sekulär individualism, som senare fick honom att med kraft ta avstånd från den framväxande fundamentalistiska ”kristna högern”, som ville göra politik av religion. Goldwater ansåg sig egentligen vara en klassisk liberal och menade att när historien tittar tillbaka på honom, så skulle han betecknas som liberal. Han var respekterad för sin integritet och hederlighet. Här är några klipp med honom, så att man kan påminnas om att hans brister till trots var han oändligt mycket bättre presidentkandidat än de flesta andra.

Från partikonventet. ”Extremism till frihetens försvar är ingen synd. Moderation i utövandet av rättvisa är ingen dygd.”

”Never forget, there was only one freedom on which this nation was founded. That was freedom from government.”

Goldwater attackerar den kristna högern.

Goldwater, som ännu inte hade vunnit nomineringen, föreslog president John F. Kennedy att om det blev de två mot varandra, så kunde de ta ett plan och tillsammans åka landet runt på en debatturné. Men Kennedy sköts strax därefter. Den tillträdande presidenten Lyndon Johnson, som blev demokraternas kandidat -64, ville överhuvudtaget inte ha någon debatt med Goldwater. Istället anställdes personer i kampanjstaben med enda syftet att svärta ned Goldwater så mycket som möjligt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s