En gridlock vore det bästa

Jag har skrivit en hel del om det amerikanska presidentvalet här, och har lutat åt att det vore bäst om John McCain vann, trots flera invändningar mot såväl honom som vicepresidentkandidaten Sarah Palin. Eftersom det med all säkerhet blir demokratisk majoritet i kongressen, och troligen en mycket stark majoritet, vore därför inte minst en s.k. ”gridlock” det bästa, dvs presidenten tillhör ett parti och kongressmajoriteten ett annat. Det i sig utgör en förutsättning för att statens makt inte växer så mycket som annars.

Vinner Barack Obama, så kommer han få stöd att driva igenom en ökning av statens åtaganden på allt fler områden. Vinner McCain, som visserligen även han har en relativt stor tilltro till statens roll, fast mer begränsad än Obamas ändå, så blir det svårare för kongressen, som är den lagstiftande makten. Och skulle Palin tillträda som president under mandatperioden, så skulle hon vara svagare på de områden där hon är sämre, såsom abortfrågan (fast hon har deklarerat att hennes syn här är hennes personliga, inte nödvändigtvis något hon ska driva), medan hon på de områden hon är bättre, såsom den ekonomiska politiken och energipolitiken, skulle hon kunna bromsa demokraternas förslag genom veton och i bästa fall få igenom en del bra förslag.

Förlorar McCain, kanske det finns förutsättningar för republikanerna att orientera sig i frihetlig riktning under de kommande fyra åren och åter låta den forne presidentkandidaten Barry Goldwaters marknadsliberala sekulära individualism bli en ledstjärna. Men det är ytterst tveksamt. Det krävs längre tid än så. I värsta fall blir republikanerna så desperata av Obamas presidentskap att de försöker efterlikna demokraterna alltmer istället och bli blåkopior av dem som var fallet med flera efterkrigsrepublikaner som Eisenhower, Nixon och Nelson Rockefeller.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s