Katolska kyrkans övergrepp

Det är ett sundhetstecken att fler röster höjts mot religionen den senaste tiden, såsom Ayaan Hirsi Ali mot islam, och Richard Dawkins och Christopher Hitchens mot kristendomen. Sedan är det naturligtvis viktigt att ha något bra alternativ att komma med istället. I en annars positiv recension av Hugo Schmidt av Dawkins bok The God Delusion finns från objektivistisk utgångspunkt invändningar mot ett bristfälligt moralfilosofiskt alternativ till kristendomen.

Bibeln (här recenserad av Johan Norberg) må vara en sagobok eller en samling av berättelser i skönlitterär form, där en del mycket väl kan ha baserats på verkliga händelser. Att på detta sätt lägga fram etiska frågeställningar och visioner har en stor kraft. Det har vi sett även med annan skönlitteratur med sådana anspråk, inte minst Ayn Rands romaner, för att ta bättre alternativ. Så även om Bibeln innehåller många bisarra och obehagliga saker, och man med nöje kan lista orimligheter, som här objektivistiske ekonomen Larry Sechrests Thirty Questions About The Bible, vilket även det är viktigt, så är det inte alltid fallet att de händelserna tolkas bokstavligt av kristna, utan ses som allegorier. Frågan är då bara vad de är allegorier för. Det finns behov av en alternativ rationell sekulär moralfilosofi.

Jag känner kristna som jag uppskattar på många olika sätt, däremot ogillar jag religion i stort och inte minst kristendomen. Många av de etablerade företrädarna för den har genom alla tider betett sig på ett vedervärdigt sätt, och hållit människor i fruktan så länge som upplysningsidéer och vetenskap inte har lyckats bjuda motstånd. Så sent som för bara ett halvsekel sedan fanns det många även i Sverige som var rädda för att hamna i helvetet. Idén om arvsynden har lagt en tung börda på människor. I takt med den ökade sekulariseringen i framförallt Västerlandet har tack och lov religionen pressats tillbaka och flera företrädare för den ”sekulariserats” själva, om man ska uttrycka det så.

Men på flera håll har kyrkan fortfarande ett destruktivt grepp. Den utan tvekan mäktigaste är den katolska kyrkan, med en grym historia. Korståg, förföljelser, inkvisition och en lista över förbjudna böcker som upprätthölls under över 400 år fram till 1966. Det har visserligen inom denna kyrka funnits thomister som i 1200-talsteologen Thomas av Aquino efterföljd velat använda förnuftet som en källa till kunskap vid sidan av tron, men det har varit genom en ständig motsägelse.

Katolska kyrkans förtryckande makt har inte varit unik inom kristendomen. Inom protestantismen har man sett samma tendenser, där t.ex. Calvins styre i Genève var en grym teokratisk diktatur. Men i nutiden är katolska kyrkans makt fortsatt unik. Det är en makt som många politiker säkert avundas, samtidigt som den katolska kyrkan har politiska förgreningar i flera länder.

Nu senast har påven Benedictus XVI deklarerat att användandet av preventivmedel är att förneka ”sanningen om den äktenskapliga kärleken”. Detta av en person som själv aldrig har sex eller avser ha det, heller inte är gift eller avser att gifta sig. Däremot kan kvinnor världen över till ett högt pris få vara avelsmaskiner och dessutom vara förbjudna att göra abort. Men påven, som aldrig behöver bekymra sig om mat för dagen, och trots att han pratar om materialismens och kommersialismens förbannelse, kan leva som en kung och äta med silverbestick på guldfat, behöver inte tänka på utsatta kvinnor. Ja, det finns ju alltid präster och missionärer som kan svinga ut en välsignelse här och var. Stor tröst.

Timbro har just publicerat en samling essäer av Ayn Rand, Förnuft, egoism, kapitalism och en romantisk livskänsla, där en av texterna, Om levande död från 1968, tar upp dåvarande påven Paul VI:s encyklika som upprepar Pius XII:s förbud av preventivmedel. Rand förklarar den livs- och människofientliga grunden till detta bisarra förbud.

För ett antal år sedan sände SVT en dokumentär, I Guds namn, som tog upp hur representanter från katolska kyrkan och de belgiska kristdemokraterna under ledning av Wilfried Martens stödde folkmordsförövarna i Rwanda både före och under själva folkmordet. Regimens parti var medlem i den kristdemokratiska internationalen CDI. I de katolska länderna är kristdemokratiska partier Vatikanens förlängda arm. Dessutom bekämpade kristdemokraterna och katolska kyrkan födelsekontroll i Rwanda. Efteråt ville Martens och CDI fortfarande inte se att de gjorde något fel. Två avhoppare från belgiska kristdemokraterna intervjuades i programmet.

I Irland, där staten och den katolska kyrkan länge levt i symbios, upprätthölls ända till 1996 ett slaveri där flickor och kvinnor som förklarats ”ogudaktiga” av föräldrar eller präster, spärrades in på nunnehem, där de på tvätterierna fick arbeta hårt utan lön 364 dagar om året, samtidigt som de förnedrades av nunnor och präster. De kunde bara släppas ut genom en prästs beslut. Den gripande dramafilmen Magdalenasystrarna från 2002 skildrar detta.

I sin bok The Missionary Position: Mother Teresa in Theory and Practice (recension här), som sedan blev en BBC-dokumentär, skriver Christopher Hitchens om Moder Teresas sjukhem i Calcutta, där dödssjuka ”vårdades” och sedan avled efter användning av smutsiga kanyler och utgångna mediciner och där inga smärtstillande medel utom aspirin förekom. Det var enligt Teresa mot Guds vilja att använda sig av smärtstillande. Oftast användes ingen vård alls. Volontärer och journalister rapporterade att hemmen liknade koncentrationsläger, där patienterna plågades något oerhört. En 15-årig pojke nekades flytt till sjukhus.

Teresas stiftelse saknade inte pengar. Där fanns miljarder. Teresa hade lätt kunnat låta bygga ett förstklassigt sjukhus med kompetenta läkare och vårdare, men pengarna, i den mån de inte bara låg kvar på kontot, gick till att bygga kloster och kyrkor, och mycket hamnade på Vatikanens konto. Det var medvetet från Teresa. Hon ville inte undanröja fattigdom och lidande. Det hela var ett utslag av den bisarra katolska kulten av död och lidande. ”Rening genom lidande.” Till en man i svåra plågor sa hon: ”Du lider som Jesus på korset, så det måste vara Jesus som kysser dig.”  Mannen svarade: ”Då vill jag att han slutar”. Teresa använde dock själv fina kliniker när hennes egen hälsa vacklade.

Lägg därtill alla pedofilskandaler inom kyrkan, som den sopat under mattan och inte tagit itu med förrän den blivit rejält pressad av omvärlden.

Det känns angeläget att använda Voltaires lösenord för upplysningens kamp mot kyrkan: ”Écrasez l’infâme!” (”Krossa den skändliga!”)

 Uppdatering: Läs även min bloggpost Lidandekulten.

8 svar till “Katolska kyrkans övergrepp

 1. Och SVT är ju ett sanningsvittne….du gillar att betala licensen antar jag?

  När man i Sverige fortfarande var rädd för helvetet för 150 år sedan var antalet brott betydligt färre. Varför skulle det vara fel att ha dåligt samvete när man gjort någhot dåligt? Och rädslan för helvetet förstärker ett dåligt samvete. Kanske det skulle vara bra i vår narcissistiska tid.

 2. Oj, vad smart! Då kan vi återinföra bränning på bål också för att få ned brottsligheten. Den brukade väl vara lägre när vi brände folk på bål? Och eftersom även ickebrottslingar har varit rädda för att hamna i helvetet, så kan vi bränna några oskyldiga också, som man brukade göra, så att vi statuerar exempel. Vi kan ju ta några häxor med.

  Nä, du kan dra åt helvete! (ironiskt att den symboliska uppmaningen kom till sin rätt här)

 3. Enligt ditt resonemang så kommer alla problem att försvinna, om man bara använder kondom!Då kommer kvinnor att behandlas värdigt och eländet i Världen kommer att raderas bara vi kastar den katolska kyrkan ut ur samhället! Så sliten, så genomskådande nyliberalistisk tanke, som i övrigt skördar sina offer sista 50år oavbrutet,ohindrat!
  Behöver man påminna dig att sådana tankar har let till den ekonomiska katastrof som idag drabbar så många. Det är väl den kommersialism och individualism/girighet som Påven nyligen talade om!
  Men, nej, allt och alla ska krossas för att nyliberala ideer ska härja och undekasta de flesta människor under sina moralbefriade samhällets bygge.
  Darför är din tanke så fel, så okritisk mot de som förespråkar en Värld som tämligen fort går till sitt slut!

 4. Jag har inte skrivit att alla problem kommer att försvinna om man får använda kondom, men det leder till värre problem om man inte får använda preventivmedel.

  Och eftersom du märkligt nog bekymrar dig om ekonomin, i och med att en värld utan preventivmedel definitivt kommer att leda till mer fattigdom, kan jag påminna dig om att jag på min blogg har kommenterat finanskrisen med bifogade länkar i bl.a. dessa bloggposter:

  https://herbertson.wordpress.com/2008/09/20/finanskris-och-kvartalssocialism/
  https://herbertson.wordpress.com/2008/09/28/den-dove-bo-rothstein/
  https://herbertson.wordpress.com/2008/10/01/johan-norberg-i-expressen-om-krisen/

  Du skriver om nyliberalismens offer. Jag kan här rekommendera Johan Norbergs bok ”När människan skapade världen”. Och det är inget moralbefriat där inte.

 5. Trots faktum att du vill krossa religion som framstår som hinder till..tja..en värld som visar sig lika hemsk som samhällena som styrs av teokrater, då dina argument faller i den gamla dilema: ska man inrikta sina insatser mot konsekvenserna, eller ska man kasta sig och lösa orsakerna till eländet?
  Och det för min del står det klart att oanvändande av kondom ställer inte miljoner kvinnor i misär, utan just denna nyliberalistiska ekonomin som knuffar miljoner, inte bara kvinnor, i extrem fatigdom och saknaden av framtidstro!
  Då bjuda dessa stakare på kondomer verkar vara det ända lösning som nyliberalister av olika slag kan komma på, även lämpligt nog som argument att göra sig av med kyrkan!
  Vänd er istället mot systemet som orsakade det hela, sök inte syndabok i den katolska kyrkan eller i den delen religion som är trots allt mänsklig rättighet för varje människa!

 6. Nu är det ju inte nyliberalismen som orsakar fattigdom, tvärtom visar exempelvis Norberg i boken jag rekommenderade att de länder som har störst ekonomisk frihet också hör till de som har mest välstånd, medan de länder med allra minst ekonomisk frihet befinner sig allra längst ner med mest fattigdom.

  Personer med sexualneuros bör inte basunera ut hur andra ska hantera sitt sexliv med bl.a. preventivmedel. Det bästa är att sådana tar itu med sina egna problem istället för att förstöra för andra. Att vilja förhindra andra att använda preventivmedel är sjukt och orsakar en väldig massa problem. Det blir fånigt när du har noll koll på vad som orsakar välstånd, samtidigt som du blundar för de enorma problem avsaknaden av preventivmedel leder till.

 7. Grundproblemet är detta:

  Var i skriften nämner Jesus den stundanden inrättningen av kyrka, påvedöme, kloster ect?

  inte någonstans.

  Jesus var en apokalyptiker med en övertygelse om en stundande omkastning av den rådande ordningen. Han ville reformera Judendomen, inte skapa en ny religion.

  Ni kan ha, bör ha, en PERSONLIG uppfattning om preventivmedel och olika ekonomiska systems nytta eller onytta. Vad ingen bör göra är att ta påvens ord som lag för hur ett liv bör levas. Vi kan respektera dennes åsikt – gör vi mer hänfaller vi åt vidskepelse.

 8. Ja, det är en fråga som du bör ställa till katoliker. Vad Jesus (om han nu fanns) själv ville uppnå är en sak, vad hans anhängare velat är en annan. Kristendomen (som alltså inte Jesus själv kallade sin lära) grundar sig på Jesu liv och förkunnelse, med olika tolkningar och symbolhandlingar de olika riktningarna emellan.

  Vissa gemensamma idéer tagna ur förkunnelsen finns dock när det gäller de flesta kyrkorna och samfunden, däremot förstås inte huruvida man ska använda preventivmedel eller om kyrkans ledare ska ha en fånig huvudbonad på sig.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s