Ian Buruma och universella värden

På kultursidan i dagens Svenska Dagbladet går Lena Andersson med rätta till angrepp mot den brittisk-holländske författaren Ian Buruma i en recension av hans bok Mordet i Amsterdam. Theo van Goghs död och toleransens gränser. Buruma vill försöka förstå vilket sorts intolerant samhälle Nederländerna har blivit, där radikala muslimer kan mörda filmare som Theo van Gogh och tvinga somaliskfödda islamkritikern Ayaan Hirsi Ali i landsflykt.

Men som Andersson skriver stannar Burumas kritik av intolerans huvudsakligen vid holländare som är intoleranta mot muslimer, inte de muslimer som mördar eller samtycker till mord mot de som förolämpar deras profet. Mördaren har inte tagits emot tillräckligt väl före sitt dåd.

”Också Buruma förringar de katastrofala dimensionerna i mordet på van Gogh. Inte med ett ord nämner han att det leder till självcencur och stryper debatten. Inte med ett ord att det hotar det öppna samhället. Däremot undrar han vad Holland har gjort mot Mohammed Bouyeri som får honom att vilja mörda i guds namn. Det var en konkret händelse som utlöste mordet, filmen ”Underkastelse” som visar kvinnofientliga citat ur Koranen projicerade på en naken kvinnokropp. Relevant kritik kan man tycka, så varför inte också fråga vad Koranen har gjort med Mohammed Bouyeri? Ibland försöker han få det till att den som ivrar för upplysningsvärdena egentligen gör samma sak som den som ivrar för fundamentalistisk islam, båda önskar göra sina värden universella.”

”Det är ett meningslöst men vanligt trick. Värderingarnas art är givetvis det som ska bedömas. Att båda förfäktas med glöd och en vilja till spridning gör dem inte likställiga. Att önska emancipation åt alla världens kvinnor är inte samma sak som att önska sharialagar åt alla världens kvinnor.”

Väl talat, Andersson!

Buruma har även kritiserat Ayaan Hirsi Ali för att med sådan iver göra upplysningsvärdena universella. Men det har hon gjort rätt i.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s