These are the times that try men’s souls

Idag är det den 4 juli, dagen för den amerikanska självständighetsförklaringen 1776, detta unika dokument för individens rättigheter och statens begränsning, och vad kan vara bättre att påminna om i dessa dagar då den svenska regeringen genom Lex Orwell i strid mot svensk grundlag drev igenom en historisk expansion av statens makt?

Thomas Paine har blivit aktuell igen genom Timbros förtjänstfulla återpublicering av hans Människans rättigheter  på svenska. Paines begynnelseord i The American Crisis från 1776, ”These are the times that try men’s souls”, där han ville sporra de amerikanska rebellerna till kamp, har också sin relevans när man ska bedöma de borgerliga riksdagsledamöter som hade att ta ställning till FRA-lagen. Att tala om frihet och integritet är lätt, men att i handling försvara dessa värden låter sig inte alltid göras, vilket har framgått tydligt. De flesta borgerliga riksdagsledamöterna är inte utpräglat liberala, men det finns vissa som har lyckats driva en liberal hållning i en del andra frågor. Men när de ställs inför ett fundamentalt frihetshot som Lex Orwell, har endast en modig riksdagsledamot stått rakryggad för frihetens värden, Camilla Lindberg (fp).

Det vi har sett är inte bara hur borgerliga riksdagsledamöter har röstat för detta vansinne, utan även behandlat avvikare på ett förödmjukande sätt. Samtidigt har de i det längsta undvikit att svara på kritik som varit uppe sedan ett år tillbaka, med Svenska Dagbladets ledarsida och Brännpunktsida som några av de första arenorna för kritisk diskussion om lagförslaget.

Sanna Rayman skriverSvD:s ledare idag att hon aldrig har kontaktats eller fått något svar av någon alliansföreträdare efter den mängd artiklar hon skrivit i ämnet sedan hon började skriva om det i april.

Denna tid är verkligen den då svenska borgerliga riksdagsledamöters själar och karaktärer har prövats. Resultatet blev inte något vackert, med ett enda undantag, Camilla Lindberg.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s