Regeringen gräver sin egen grav

Jaha, så röstades Lex Orwell igenom i alla fall, med vissa kosmetiska förändringar innehållande uttryck som ”domstolsliknande”, uttryck som bara är att förvänta i ett hafsverk som detta. Det är för sorgligt. Men egentligen inte förvånande med den politiska kultur vi har.

Oscar Swartz har en artikel på Svenska Dagbladets Brännpunktsida, ”Förstår de vad de håller på med?”.

”FRA-lagen har tillkommit eftersom det råkade finnas en signalspaningsorganisation som blev sysslolös men man har inte utrett nationell säkerhet alls. Man har uppfunnit en utredning för att bevara den, trots att själva idén är ren dårskap ur ett frihets- och demokratiperspektiv.”

”Det är ju närmast komiskt att läsa om hur de skall tvingas slänga bort material som är källskyddat om de råkar hitta exempelvis ett tips till en tidningsredaktion. Låt oss säga om maktmissbruk hos regeringen.”

”Det finns inga tekniska gränser för vad man kan göra med detta system. Endast resursmässiga.”

Liberale debattören Mattias Svensson tar farväl av sina vänner Fredrick Federley och Annie Johansson, där även jag tycker att det var bedrövligt att två annars begåvade riksdagsledamöter svek sina liberala ideal i en så allvarlig och viktig fråga som denna. Men makt korrumperar, och pressen från partiledning och regering på dessa riksdagens yngsta ledamöter har varit enorm.

Henrik Alexandersson, som har hört till de mest ihärdiga liberala bloggarna i detta ärende, skriver om Federleys & Johanssons svek, men också om de verkliga skurkarna, regeringen, partiledarna, gruppledarna och ”deras stolpskott till spin doctors”. Han frågar också vad vi kan göra nu för att slå tillbaka.

Alexandersson tar även upp den skoningslösa behandlingen av Karl Sigfrid (m) efter att han på tisdagen aviserade att han skulle rösta nej, men sen tvingades bli utkvitterad, under rubriken ”Moderata svinerier!”. Om det är en sådan mobbpöbel som ska sitta i den parlamentariska övervakningskommittén blir man djupt oroad.

Svenska Dagbladets ledarblogg listar bevingade ord i FRA-debatten:

”Bedömningen i dag är att mindre än 5 procent av all trafik går i etern. All övrig signaltrafik går i kabel. Det innebär att vi i dag riskerar att missa mer än 95 procent av signaltrafiken.”

Karin Enström (m) i riksdagen 17/6-08 

Det verkar som om den gamla vanliga brevhemligheten sitter rätt löst. Den missar ”vi” ju i dag helt och hållet…..–PJ Anders Linder

”Vi i centerpartiet brinner för integritetsfrågorna.”

Staffan Danielsson (c) i riksdagen 17/6-08 

Tur att de inte brinner för skolan. Då skulle vi inte ha en läskunnig 9-åring i landet.–PJ Anders Linder

”Vi är individer som ställer upp för ett parti och inte ett parti som ska ställa upp för en individ.”

Johan Pehrson (fp) 17/6-08

Sug på den Alexandre Dumas: en för alla, alla för … ingen….–PJ Anders Linder

”Fru talman! I fråga om försvarsutskottets betänkande angående lag om signalspaning yrkar jag ingenting.”

Hans Wallmark (m) i riksdagen 17/6-08 

Che?

–PJ Anders Linder

Regeringen gräver sin egen grav. Deras förtroende bland en enorm mängd människor över hela den politiska skalan har skadats allvarligt. Det finns flera som gillar Lex Orwell ute i landet, men jag kommer inte bli förvånad om det blir en massiv gräsrotsrevolt inom samtliga borgerliga partier. Alla ungdomsförbunden är emot, de flesta borgerliga ledarsidorna, flera partidistrikt, och massor av partimedlemmar som har vädjat om ett nej och där många hotat med att lämna sina partier om förslaget klubbades igenom.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s