EU idag, världsregering imorgon?

Idag är det Europadagen, som ska symbolisera den Europeiska Unionen som politisk enhet. I den föreslagna EU-konstitutionen, som röstades ner i – remember? – Frankrike och Nederländerna, stod det att denna dag skall firas, vilket bara det är utomordentligt fånigt att skriva i en författning.

Det finns liberala EU-anhängare som är kritiska mot såväl EMU som förslaget till EU-konstitution, numera kallat Lissabonfördraget, plus en hel del annat dumt i EU. Sedan finns det EU-entusiaster som är så höga på vad EU kan göra, och i det närmaste totalt ointresserade av författningsfrågor, att man blir rädd. Bland dem finns exempelvis folkpartiet (OK, fp kritiserar bl.a. jordbrukspolitiken och hinder för rörlighet, men snälla, var lite konsekventa!). Men oavsett var på skalan man befinner sig när det gäller tron på vad EU kan göra, så bör EU-anhängare förhålla sig till det som vissa redan ser som en naturlig följd, nämligen en världsregering.

Expressens debattsida den 6 maj förespråkade filosofiprofessorn Torbjörn Tännsjö en världsregering. Han tycker att man inte ska begränsa sig till EU, utan gå vidare till global nivå. Och som den kollektivist Tännsjö är ser han förstås inga gränser för vad en stat kan göra. Den 7 maj svarade den konservative filosofen och författaren Roland Poirier Martinsson med en i detta fallet bra artikel, där han invände mot Tännsjös förslag, som han tycker är naivt och farligt.

Borgerliga EU-anhängare måste fråga sig varför inte en världsregering är en naturlig följd av EU. Allt de argumenterar för när det gäller EU, kan lika gärna gälla en världsregering. Och om de vill ha en världsregering, hur mycket liberalism finns då kvar i deras förkunnelse?

För de som är rädda för en superstat finns åtminstone för europeiska länder ett bättre alternativ, nämligen EFTA.

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s