Folkpartiet inför EU-valet

Folkpartiet ”liberalerna” låter meddela att de kommer att göra euron till huvudfråga i valet till Europaparlamentet nästa år. De hoppas även på en ny folkomröstning om euron efter riksdagsvalet 2010. Partiet kommer även betona att de är det mest EU-vänliga partiet. EU-minister Cecilia Malmström (fp) säger:

”2009 blir ett Europaår med EU-parlamentsval, nytt EU-fördrag och det svenska ordförandeskapet i EU. Det borde göra att Europafrågor hamnar mer i fokus.”

Ja, det vore bra om exempelvis det ”nya” EU-fördraget blev föremål för granskning, för det struntade man i inför förra riksdagsvalet, då det hette att någon folkomröstning skulle man minsann inte ha, för frågan låg på den representativa demokratins bord. Inte heller har folkpartister (eller andra) efter mitt svar på en folkpartists insändare i Sydsvenskan i samband med folkomröstningarna i Frankrike och Nederländerna, där det gamla förslaget röstades ner (i fall nu någon glömt det), lyckats svara på min kritik av författningen. Och de är hur många fler? Visst, alla får inte insändare publicerade, men det är knappast där skon klämmer.

I väntan på att (fp) kommer att förklara det etatistiska och kollektivistiska innehållet i Lissabonfördraget, tidigare kallat EU-författning, kan intresserade läsa här, här, här, här och här. Den sista länken berör visserligen det gamla förslaget, men det ”nya” är ju till 96% detsamma som det gamla. Libertarianska Cato Institutes William Niskanen gör en jämförelse mellan USA:s och EU:s författningar. För de som till skillnad från (fp) är intresserade av författningsfrågor, och vad de faktiskt har för inverkan på människors liv, kan det vara en givande och relevant jämförelse.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s