Filmatiseringen av Atlas Shrugged

Två filmatiseringar har gjorts av Ayn Rands romaner, We the Living i Italien 1942 (med Alida Valli) och The Fountainhead 1949 (med Gary Cooper).

Sedan en tid pågår ett projekt att göra film av Rands storsäljande roman Atlas Shrugged (Och världen skälvde). En viss försening har skett pga av strejken i Hollywood tidigare i år. Till regissör har Vadim Perelman utsetts. Han regisserade Hus av sand och dimma, där han visade prov på känsla för fina stämningar (även om filmen innehöll mycket tragedi). Det verkar vara ett bra val. Perelman är född och uppvuxen i Sovjet, och kom med sin mor till Kanada 1977, när han var 14. Han identifierar sig med Rand, hennes ryska bakgrund och kamp mot kollektivism. En intervju med Perelman om filmprojektet kan läsas här. Och här är en intervju med Michael Burns på filmbolaget Lionsgate. Han har varit pådrivande i projektet.

I huvudrollen som Dagny Taggart har Angelina Jolie tillfrågats, och hon har visat ett starkt intresse. Hon är inte den jag i första hand skulle ha tänkt mig spela Dagny, men det är inte omöjligt att hon klarar det bra, ifall det blir hon. Som Hank Rearden har Russell Crowe tillfrågats, vilket jag tycker vore ett bra val. Han har läst manuset, men inte lämnat svar än. Han är en starkt efterfrågad skådespelare.

Det är inte första gången som man har försökt göra film av Atlas Shrugged, men nu verkar det ha gått längre än tidigare. Visserligen var Rand själv inblandad i manusskrivandet för en miniserie i slutet av 70-talet tillsammans med Stirling Silliphant, som även skrev manuset till det av Rand uppskattade rasdramat I nattens hetta. Men filmbolaget NBC bytte produktionsstab, och hela projektet annullerades. Senare försök har strandat betydligt tidigare än så. Men nu kan man hålla tummarna och hoppas att det blir av, och att det blir bra.

Samlingssida på The Atlasphere om filmprojektet.

Det har även funnits tankar om att göra en nyinspelning av The Fountainhead, men där har inte mycket hänt än. Brad Pitt har visat intresse för att spela Howard Roark, och på 80-talet ville Tom Selleck gärna göra rollen. Även för We the Living har intresse visats, samt för kortromanen Anthem. En Atlasfilm kan kanske få fart på även sådana filmprojekt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s