Stoppa Lex Orwell!

I juni ska riksdagen rösta om förslaget att låta Försvarets radioanstalt (FRA) avlyssna tele- och internettrafik som passerar landets gränser. Förslaget har med rätta kallats Lex Orwell, och det är skandal att de borgerliga partierna förespråkar en så flagrant inskränkning av integriteten, med risk för missbruk och läckage. 

När förslaget var uppe första gången förra sommaren, ven partipiskan i samtliga borgerliga partier. Socialdemokraterna var länge tveksamma, men ställer sig nu bakom förslaget. Miljöpartiet och vänsterpartiet är emot. Endast någon enstaka borgerlig riksdagsledamot har rest invändningar, bland dem moderaten Henrik von Sydow. Centerns Annie Johansson har föreslagit en del förbättringar ur integritetssynpunkt, men förslaget är fortfarande oacceptabelt, och borde slängas i papperskorgen.

Förra året skrev Advokatsamfundets generalsekreterare, Anne Ramberg, och liberale IT-veteranen Oscar Swartz var för sig starkt kritiska artiklar i Svenska Dagbladet. Och i dagens SvD påminner nya ledarskribenten Sanna Rayman om att de borgerliga partierna inte ska slippa undan debatten och den kritiska granskningen.

Den 7/4 skrev Kvällspostens Peter J Olsson att de riksdagsledamöter som röstar för förslaget borde skämmas:

”Att en enda terrorist skulle drabbas av avlyssningen är synnerligen otroligt. Den föreslagna ”signalspaningen”  kommer bara att drabba dem som har rent mjöl i påsen. Skurkarna har andra vägar.”

Som ett resultat av förslaget tänker Telia Sonera redan för säkerhets skull flytta alla finska kunder till servrar i Finland för att slippa övervakning.

Förhoppningsvis höjs fler röster mot förslaget. De riksdagsledamöter som röstar för kommer vi att komma ihåg till nästa val.

Annonser

One response to “Stoppa Lex Orwell!

  1. Dennis Nilsson

    Jag läste om en åklagare som delade in människorna i två grupper: häktade och ännu ej häktade.

    Det går väl an acceptera mycket av detta i en tid av demokrati. Problemet är att tider av demokrati är undantag i människans historia. Flera europeiska stater hade en lång period av statsfascism under 1900-talet. Det finns inga garantier att detta inte kan upprepas.

    I svåra tider, man kan tänka sig svält eller miljökatastrofer som blir ohanterliga, är steget inte långt till att inskränka demokratiska rättigheter.

    Då blir det farligt med lagar som denna.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s