Clinton & Obama till vänster om svenska (s)

I Sverige är de demokratiska presidentkandidaterna Hillary Clinton och Barack Obama utan tvekan de mest populära. De slår med hästlängder varje republikansk aspirant till presidentposten, i den ena efter andra opinionsundersökningen (låt vara att en del sådana inte är vetenskapligt underbyggda statistiskt). Det är kanske inte så konstigt egentligen i ett land med långvariga socialdemokratiska regeringar, och en, åtminstone under 60- och 70-talen, stark vänsterrörelse.

Men det är inte bara på vänsterkanten som Clinton & Obama får sitt stöd. Även bland många borgerliga väljare, och inte minst de borgerliga partiledarna själva, stöder man samma kandidater. Den enda som tvekat mellan Clinton och republikanen John McCain, är centerledaren Maud Olofsson. Alla riksdagspartiernas ledare stöder annars Clinton, med undantag av statsminister Fredrik Reinfeldt (m), som stöder Obama.

Mot bakgrund av att svenska borgerliga partier, med vissa centerpartister som undantag, har distanserat sig från en mer utpräglad marknadsliberal linje, och alltmer närmat sig (s) – ”de nya moderaterna” är där den mest uppenbara förändringen åt vänster för ett parti – förvånar det egentligen inte heller att stödet för Clinton & Obama är så stort där. Men samtidigt är det uppenbart att många inte har mycket grepp om vad presidentkandidaterna egentligen står för, och många borgerliga skulle bli förvånade om de upplystes om en del. Många känner heller inte till att ordet ”liberal” i USA allmänt sett betyder ”vänster”, och inte åsyftar någon som vill ha mer marknadsekonomi och en minskad stat.

Clinton & Obama ligger i flera frågor till vänster om svenska socialdemokrater. Hans Bergström, f.d. chefredaktör för Dagens Nyheter, och numera docent i statsvetenskap i Florida, skrev i senaste numret av Skattebetalarnas tidning Sunt förnuft nr 2-2008 om detta (precis som han gjorde om 2004 års demokratiske presidentkandidat John Kerry i DN tidigare). Och Bergström är åndå ingen libertarian som jag, utan en marknadsekonomiskt inriktad socialliberal.

Det är visserligen inte alltid så lätt att göra jämförelser mellan svenska och amerikanska politiker, då en del frågor inte är aktuella i det ena landet och vice versa, och USA är en kontinent med ett annorlunda politiskt system än Sverige. Religionen hör till de frågor som skiljer länderna mest, och där kristna fundamentalister framförallt har ökat sitt inflytande bland republikanerna. Andelen troende minskar dock även i ett land som USA. Men framförallt inom den ekonomiska politiken kan jämförelser göras. Bergström listar följande exempel på Clintons & Obamas positioner:

-Ökning av progressiviteten i inkomstskatten, där den högsta marginalskatten i USA nu är 35 procent.

-Kraftig höjning av skatten på reavinster och utdelningar. Den är nu 15 procent.

-Bibehållande av den ofta mycket höga arvsskatten.

-Samma nivå för bolagsskatten som tidigare, 45 procent, vilken är bland de högsta i världen.

-Nej till varje inslag av premiereserv, dvs individuellt sparande, i det offentliga pensionssystemet.

-Nej till skolpeng.

-Nej till avreglering av viktiga marknader där det offentliga har stor ägarmakt, som energisektorn.

-Priskontroll för läkemedel.

Vid sidan av dessa även efter svenska mått vänsterinriktade positioner, kan man lägga till de båda kandidaternas protektionism och angrepp på frihandel, och förslag på ökad socialisering av den redan partiellt socialiserade och starkt reglerade sjukvården.

Både Clinton & Obama har även gjort sig skyldiga till en del allvarliga fadäser som sänkt trovärdigheten för de båda. Clinton ljög om att hon i sitt besök i Bosnien 1996 blev beskjuten, när så inte alls var fallet. Hon försökte använda den påhittade historien som ett exempel på att hon var kapabel att axla ansvaret som USA:s högste befälhavare. Den brittiske, i Washington DC bosatte författaren och journalisten Christopher Hitchens beskriver Clintons lögner i Slate.

Obama har haft mångårig koppling till den tokige pastorn Jeremiah A. Wright Jr. och dennes kyrka. Wright har bl.a. sagt att USA förtjänade attacken mot World Trade Center den 11/9 2001, och att AIDS är en rasistisk konspiration från de vita i syfte att utplåna de svarta. Utöver detta har även Obama haft den dåliga smaken att i försöken att slingra sig i Wrightaffären helt meningslöst offentligt ställt sin mormor i negativ dager, en person som överhuvudtaget inte har med affären att göra och som inte har valt offentligheten. Libertarianen Timothy Sandefur bloggar om det hela samt om Obamas kollektivism här och här.

Det är inget roligt val i USA som ligger framför oss. Som jag tidigare tagit upp, är inte heller republikanen John McCain ett inspirerande alternativ.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s