Håll tummarna för Irland, Slovakien, Åland och brittiska överhuset

På måndag (17/3) är det Saint Patrick’s Day. Då brukar irländare och amerikaner med irländskt påbrå, liksom en hel del andra, fira genom att dricka Guinness, klä sig i grönt, hålla parader och färga Chicago River grön. Till försommaren får man veta om det finns anledning att fira något irländskt av andra skäl, eller om det blir gravöl.

Irlands regering låter meddela att den aviserade folkomröstningen om förslaget till EU-författning, eller Lissabonfördraget som det numera kallas, kommer att hållas i juni, troligen den 12. Irland är det enda landet som kommer att hålla en folkomröstning, då landets författning kräver det.

Naturligtvis kommer anhängarna vara oförmögna att prestera några ur frihetlig synvinkel rimliga och acceptabla argument till varför eländet ska drivas igenom, precis som  i Sverige. Och never mind två tidigare nej i folkomröstningarna i Frankrike och Nederländerna. Ja, det ”nya” fördraget är ju till 96% detsamma som det tidigare förslaget (minus oberoende centralbank, bl.a.).

Den 29/2 hade förra moderata riksdagsledamoten Margit Gennser och MUF:s internationella sekreterare Rola Brentlin ett debattinläggEuropaportalen, där de undrar varför (m):s och (c):s europaparlamentariker inte tänker respektera resultatet av den irländska folkomröstningen.

I Storbritannien klubbade underhuset nyligen igenom förslaget. Nu går bollen till överhuset. Med tanke på att där finns fler konservativa ledamöter, finns en förhoppning om att man röstar nej där. Toryledaren David Cameron har tidigare deklarerat att om han får regeringsmakten så kommer han att riva upp beslutet att ratificera fördraget.

Och som man också kan läsa på EUobserver, så kan även lilla Åland (med stort självstyre inom Finland) trassla till det för fördraget och rösta nej genom dess vilja att sälja snus som EU förbjudit. Go for it, Åland, go for it!

Och i Slovakien hotar den borgerliga oppositionen att rösta emot fördraget om inte regeringen drar tillbaka ett förslag till medielagstiftning som oppositionen anser hotar tryckfriheten.

På marknadsliberala Bruges Groups hemsida kan man läsa mer kritiskt om författningen (eller fördraget som fegisarna numera kallar det).

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s