George McGovern mot paternalism

George McGovern var 1972 demokraternas presidentkandidat och förlorade stort mot den sittande republikanske presidenten Richard Nixon. McGovern tillhörde sitt partis vänsterflygel och skilde sig inte nämnvärt från europeiska socialdemokrater.

På senare år har han dock intagit alltmer frihetliga ståndpunkter. Mattias Svensson har idag två blogginlägg om McGovern, här och här, där exempel ges utifrån två artiklar av den förre senatorn från South Dakota. McGovern kritiserar bl.a. regleringar på lån och sjukförsäkringar. Han hyllar valfriheten och gör det även på alkoholens område, där han själv har tragiska erfarenheter. Hans dotter dog i alkoholmissbruk. McGovern skriver:

”Medan de val vi träffar kanske är dumdristiga och självdestruktiva — bungyjump är mitt favoritexempel på ren galenskap — är den överordnade principen fortfarande att vi inte kan tillåta detaljstyre av varandras liv.”

Men på Mattias fråga om insikten om paternalismens skadlighet kan slå rot även hos den svenska vänstern vill jag svara att det är föga troligt. USA har till skillnad från Sverige en lång frihetlig tradition av individualism, med misstänksamhet mot allför mycket stat. Samtidigt kommer dagens aspiranter till presidentposten i det demokratiska partiet, Barack Obama och Hillary Clinton, inte i närheten av den antipaternalism som McGovern utvecklat. Ja, det gör ju inte republikanen John McCain heller för den delen.

Det är det hopplösa dilemmat. Politiker tenderar att ogilla att deras makt beskärs. Det är lättare att kritisera makten när man är en föredetting som McGovern.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s