Carl Rudbeck om islamofobi

I takt med att det journalistiska haveriet på DN:s kulturredaktion fortsätter, och Johan Norberg fortfarande hånas och nekas upprättelse, har Carl Rudbeck i dag på DN Kultur en bra artikel , som inte handlar om behandlingen av Norberg, utan som är ett svar på Andreas Malms teser om islamofobi i västvärlden.

”Det måste vara tillåtet att också ganska hårdhänt få kritisera islam och diskutera dess ställning i Europa utan att för den sakens skull anklagas för islamofobi som antyder ett patologiskt tillstånd. Kristendomen har länge kritiserats, förlöjligats och släpats i smutsen utan att dess kritiker har pådyvlats något slags sjukdom som självutnämnda goda krafter måste hitta bot på.”

”Malm tar inte heller på allvar tanken att det faktiskt kan finnas stora problem med att sammanjämka modern demokrati med en ålderdomlig religion. Man är inte islamofob bara för att man ser svårigheter här.”

”Tvärtemot vad Malm lite dunkelt antyder så tenderar globaliseringen att lösa upp, inte skärpa, de konflikter som trots allt finns. Religiösa fördomar är något man inte har råd att hålla sig med i den globaliserade kapitalismens tidevarv.”

Som Rudbeck också skriver har merparten av muslimerna i västvärlden flytt sina hemländers förtryck för att få leva i större frihet. De islamofascistiska grupperna är inte representativa för majoriteten av muslimerna, även om de är ett stort problem inte bara för vår frihet och fred, utan även för islam.

Johan Norberg refererade för en tid sedan till en norsk rapport om muslimer i Norge som bekräftar att muslimerna där inte är så religiöst radikala som många tror. Liknande siffror kan man nog finna i flertalet europeiska länder.

I takt med att fler muslimer tar del av globaliseringen och liberaliseringar, om det så är i ett muslimskt land eller som boende i ett västerländskt land, kan de påverkas av sekulära upplysningsidéer. Islam genomgick inte den reformation och upplysning som kristendomen gjorde, så det finns hinder på vägen. Misslyckandet i flera europeiska länder att integrera muslimer i sina samhällen, och det omfattande politiska förtrycket i flera muslimska stater, där liberala idéer hindras att komma fram, gör inte saken lättare. En marknadsliberal politik är mer gynnsam för integrationen och sekulariseringen.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s