Borgerlig revolt mot regeringen

Det nya regeringsförslaget om att medborgarna inte ska kunna få ut mer ersättning via privata tilläggsförsäkringar utöver de 75% av lönen som den obligatoriska sjukförsäkringen ger, har lett till uppror bland regeringens egna partier, i synnerhet (m) och (c). Förslaget ses med rätta som ett ingrepp i avtalsfriheten och anses strida mot den borgerliga synen att enskilda ska ta större ansvar för sina liv. Svenskt Näringsliv och flera borgerliga ledarsidor har också reagerat. P J Anders Linder på Svenska Dagbladet skriver:
”Till att börja med kan man ställa sig den filosofiska frågan om statens roll i det hela. Varför ska staten först tvinga alla med lön att ha en obligatorisk sjukförsäkring som ger 75 procent av lönen – men förbjuda dem att försäkra sig till 80 eller 85!?”
Linder fortsätter skriva om ämnet även i dagens ledare, ”Teknokraternas julafton”.
Det är glädjande att förslaget har väckt en sådan negativ reaktion bland så många borgerliga riksdagsledamöter, och i synnerhet bland (m), då de ”nya moderaterna” behöver motstånd. Att det däremot knappast är någon i (fp):s riksdagsgrupp som har reagerat, bekräftar att (fp):s ”socialliberalism” är en blandning av socialism och liberalism.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s