Bra val av Sarkozy

Nej, jag menar inte franske presidenten Nicolas Sarkozys nya vackra flickvän, sångerskan och den f.d. fotomodellen Carla Bruni. Jag tänker på den unga ministern för mänskliga rättigheter, Rama Yade, som föddes i Senegal. I en artikel i dagens Sydsvenska Dagbladet står bl.a. följande att läsa om henne:

”Speciellt som hon såsom den yngsta inte är rädd för att vara frispråkig. Det märktes med all tydlighet när Libyens ledare Muammar Kaddafi besökte Frankrike i december:
– Vårt land är ingen dörrmatta som ledare, terrorister eller inte, kan komma och torka av sig blodet från sina illdåd på, sade Rama Yade. Hon stördes speciellt av att libyern anlände på den internationella människorättsdagen – ”hennes” dag.”

Det var på tiden. Frankrike har alltför länge varit en fristad för diverse afrikanska diktatorer och ETA-terrorister, vid sidan av nära band till Saddam Hussein med bl.a. hjälp till kärnkraft.

Sarkozy är inte någon utpräglad liberal. Alltför mycket populism, nationalism, protektionism och socialism finns kvar även hos honom. Men de små liberala förändringar som han aviserat på framförallt det ekonomiska området ska förhoppningsvis kunna rucka på den franska etatismen, och bana väg för ökad acceptans för marknadsekonomin, i detta land där ordet ”liberal” är ett skällsord, och verkligen betyder det som jag står för. Rama Yade känner jag inte alls till för övrigt, men hennes uttalande bådar gott.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s