Medborgare för folkomröstning

Efter folkomröstningen i Sverige om euron bildade ledande personer från det borgerliga ”Medborgare mot EMU” (som jag själv var aktiv i) ett nytt nätverk, ”Medborgare för folkomröstning” , med avsikt att driva kravet på folkomröstning om förslaget till EU-konstitution.

Nätverket har efter en tids dvala vaknat till liv igen, och förhoppningsvis kan det bli mer debatt i frågan. För är det något anhängarna till författningsförslaget (numera försåtligt kallat ”fördrag”) inte har gjort, överlag, så är det att debattera och förklara varför skräpdokumentet är så bra. Själv svarade jag på en folkpartists insändare i Sydsvenskan i samband med nejsidans seger i den franska folkomröstningen, och gav exempel på hur fel det dåtida förslaget var (det nuvarande är till 96% detsamma). Inget svar kom.

Anhängarna till förslaget har i regel lyst med sin frånvaro. Detta är speciellt anmärkningsvärt då dessa, som tenderar att vara mot en folkomröstning, inte har behandlat ämnet inför riksdagsvalet, som man annars tidigare gav intryck av att man skulle göra, då frågan ansågs ligga på den representativa demokratins bord och inte folkomröstningens. Men det har varit tyst som i graven, med några få undantag. Ändå har partier från höger till vänster mängder av partiaktivister och medlemmar, och pengar.

Det är därför glädjande att Moderata Ungdomsförbundets ledning förklarat att man inte gillar förslaget och vill ha en folkomröstning.

I Storbritannien har toryledaren David Cameron, vars parti är emot författningen, hotat att riva upp beslutet att ratificera författningen om han får makten, även om Labourregeringen lyckas driva igenom det i parlamentet i mars.

Irland är hittills det enda landet inom EU som tänker ha en folkomröstning, då landets författning kräver det. Om det blir ett nej där, tänker jag definitivt dricka Guinness, en ölsort som jag annars inte är så förtjust i.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s