Mord och nyliberalism

Nej, det är inte den stolliga Naomi Klein som är i farten igen. I nätvänstertidningen Dagens Arena skriver Per Wirtén i samband med skjutningen i Rödeby och dödsmisshandeln i Stockholm att: ”Den som vill kan antagligen till och med använda dem för ett bokslut över den nyliberala galenskapens epok.”

(Via Peter J Olsson

Nej, Per Wirtén, det vill jag inte.  Och detta kommer från en socialist, som till skillnad från mig som nyliberal inte har något emot att låta statens vålds- och tvångsmakt användas för att förfoga över medborgarnas liv, medan den däremot, inte minst under sossarnas långvariga styre, har förfallit i frågan om just de uppgifter som borde vara statens enda och mest grundläggande förutom försvar, nämligen rättsväsendet och polisen.

Filosofen Per Bauhn skriver klokt om Rödebyfallet i denna artikel i Svenska Dagbladet den 9 januari. 

En i ordets verkliga bemärkelse liberal kriminalpolitik handlar inte om att vara mesig mot kriminella. Det handlar om att med kraft skydda oskyldiga mot de kriminella. Man kan snarare istället hävda att våldet i samhället kan ”användas som ett bokslut över den socialistiska galenskapens epok”.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s