Amerikansk valbevakning

Mathias Sundin har kontinuerlig bevakning om primärvalen i USA. Han rapporterar ingående på ett sätt som svenska tidningar inte brukar göra, och skriver även om de republikanska kandidaterna ungefär lika mycket som de demokratiska. I svensk press har man tenderat att hårdbevaka de demokratiska kandidaterna med därtill stora rubriker och bilder på dem. I Expressens nätbilaga har det fått till följd att på frågan där om vem man tror ska vinna presidentvalet får de tre ledande demokratiska kandidaterna var för sig många procent mer än någon av de republikanska; Clinton 38%, Obama 29% & Edwards 17%. Först på 7% kommer republikanen Romney.

Det ser i alla fall ut att bli en tuff strid inom båda partierna närmast framöver. Om det går dåligt för Mitt Romney i New Hampshire, lär han få svårt att hävda sig framöver. Han var tidigare guvernör i Massachusetts, som ligger nära New Hampshire, så det är möjligt att det gynnar honom. Men John McCain rycker fram igen i opinionsundersökningarna där, och Ron Paul kan säkert göra bra ifrån sig i denna delstat med skattefientlig tradition. Mike Huckabee får det svårare. New Hampshire är inget fäste för kristna fundamentalister. Huckabee har större chans i Södern. Han kommer inte att vinna nomineringen, men han kan ställa till det för de andra, troligen mest för Romney och Fred Thompson. Om inte Rudy Giuliani börjar synas i New Hampshire, kan han få problem. Han satsar stort på superdupertisdagen den 5 februari, då flera folkrika delstater röstar.

Hillary Clinton svettas nu efter förlusten i Iowa. Barack Obama har förutsättningar att komma långt. John Edwards är fortsatt stark efter att ha kommit tvåa i Iowa. Det får väl anses som osannolikt att han tar hem segern då han står för långt till vänster, men han har en stark profilfråga, sjukvården, som säkert kan gynna honom länge. Som bördig från North Carolina kan han också bli stark i Södern. Hillary bodde visserligen i Arkansas när hennes man var guvernör där, men som nuvarande New York-bo och partietablissemangets kandidat kan hon anses som för snobbig och storstadsmässig bland Söderns och Mellanvästerns landsortsbefolkning, där Edwards istället kan framställa sig som ”småfolkets” kandidat.

Nu har jag precis fått veta att Romney vann i Wyoming, där endast republikanerna har primärval idag.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s