Libertarianska skådespelare

Ordet ”libertarian” är ett vanskligt begrepp, som används av många, varav en del med åsikter jag själv inte delar. Jag kan också tycka att alltför många, även av de vettiga libertarianerna, saknar en bra filosofisk grund för sina idéer, såsom exemplifieras här och här. Själv anser jag dock tills vidare att jag mycket väl kan använda det just i den bemärkelse som det generellt avser, nämligen ”laissez-faire-liberal” eller ”klassiskt liberal”. ”Libertarian” kom ju att användas i USA efter andra världskriget som beteckning för klassiska liberaler, då ordet ”liberal” istället har kommit att betyda ”vänster”.

Därför är det roligt när vissa kändisar, såsom skådespelare, och ännu hellre bra sådana, kallar sig libertarianer. Hollywood är ju annars känt för att vara väldigt ”liberal” i den amerikanska bemärkelsen. Nu ska man naturligtvis ta dylika deklarationer med en nypa salt. Det behöver inte alltid vara genomtänkt, men det kan också faktiskt vara det och personen kan ha en gedigen och förnuftig grund för sina åsikter, och har därmed betydelse.

De amerikanska trollkarlarna Penn & Teller, som står bakom den roliga TV-serien ”Bullshit”, där de gör upp med stolligheter inom såväl religion som politik, är libertarianer och H L Mencken research fellows vid Cato Institute. Kurt Russell, som jag annars inte tycker är en särskilt stor skådespelare, är också libertarian och har kontakter med Cato Institute.

Bland andra libertarianska skådespelare hör Tom Selleck (som på 80-talet ville spela Howard Roark i en eventuell nyinspelning av Rands The Fountainhead) och Clint Eastwood (republikansk borgmästare i Carmel ett par år på 80-talet, med frihetlig agenda).

Och nu senast har jag fått veta att Robert Duvall och John Malkovich kallar sig libertarianer. Duvall stödde i början George W. Bush, men har kommit att kritisera honom för den växande och alltmer kontrollerande staten. Han stöder Rudy Giuliani inför nästa års presidentval, men Giuliani litar jag inte på, även om han hör till de minst dåliga av kandidaterna. Duvall och Malkovich hör till skådespelare jag gillar.

Skådespelare som har uttryckt sin beundran för Ayn Rand, men som jag inte vet så mycket annars om deras politiska åsikter, är Harrison Ford (som har velat spela Hank Rearden i en ev. nyinspelning av Atlas Shrugged) och Angelina Jolie (som är påtänkt som Dagny Taggart i den planerade Atlasfilmatiseringen), samt hennes sambo Brad Pitt, och William Shatner (Kapten Kirk i gamla Star Trek).

Raymond Massey, som spelade Gail Wynand i filmatiseringen av The Fountainhead 1949, ställde aktivt upp i presidentvalskampanjen 1964 för den i det väsentliga libertarianske republikanske presidentkandidaten Barry Goldwater. Gary Cooper, som spelade Howard Roark i samma film, var även han republikan, liksom James Stewart. Dessa tre verkar ha tillhört de mer frihetliga republikanerna.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s