Hugo Chavez och den svenska skolan

Med knapp marginal lyckades nejsidan segra över den maktfullkomlige president Hugo Chavez förslag till förändring av Venezuelas författning. Nu bromsas färden mot diktatur något.

Det nedröstade förslaget innehöll bl.a. att ”en socialistisk grundsyn ska prägla skolans undervisning”. Chavez måste ha tittat på den svenska skolan, vilken i det avseendet har en lång erfarenhet.

Johan Norberg kommenterade f.ö. i lördags en DN-artikel om Venezuela. Landet var inte nyliberalt före Chavez maktövertagande som en del vill göra gällande. Dessutom kan man tyvärr numera notera att landet allt mer har kommit att likna Sovjet eller Zimbabwe, med köer till baslivsmedel och ökad undernäring. Sådan är socialismen!

Annonser

2 responses to “Hugo Chavez och den svenska skolan

 1. För det första använder sig den svenska skolan av borgerlig propaganda som smutskastar socialismen, då sossarna alltid är kapitalets rövslickare, och för det andra har vänstervågen över Venezuela lätt till sjukvård för alla, utbildning, och tillgång till livsmedel. De privata företagen försökte svälta ut Chavezregeringen men då öppnade regeingen statliga mataffärer som gav billig mat till folket. Den så kallade revolutionen har även lett till folkligt inflytande genom råd där männiksor kan få bestämma över hur t.ex. kommunen ska se ut. Fattigdomen minskar i Venezuela, oerhört mycket.
  Jag förstår att du vill att företagen ska få göra som de vill, stor fattigdom, arbetare och bönder ska inte få utbilda sig eller få sjukvård etc. Men Chavez kamp är folkets kamp, det är folket som har velat detta. Men detta tycker du inte om, då detta hotar borgarnas diktatur.

 2. Chavez,
  borgerlig propaganda i den svenska skolan är ett sällsynt fenomen, jämfört med den vänstervridning som skolböcker, skolöverstyrelse (idag Statens skolverk) och lärare stått för under lång tid. Har egen erfarenhet av detta under min uppväxt, liksom ett otal andra jag pratat med. Det var kanske värre under 70-talet, då jag gick i grundskolan (kommunism var poppis bland flera lärare), men skolböckerna idag är absolut inte bättre.
  http://www.timbro.se/bokhandel/books.asp?isbn=9175666129

  Visst, mitt inlägg var ironiskt, men skrattet fastnar i halsen när man ser hur de facto likt en officiell socialistisk skola verkligheten har varit.

  Från Venezuela rapporterar bl.a. brittiska Guardian om matbristen http://www.guardian.co.uk/venezuela/story/0,,2210473,00.html

  Om du exempelvis läser Johan Norbergs senaste bok ”När människan skapade världen”, kan du läsa om att ju ekonomiskt friare ett land är, desto rikare är det.

  Nej, någon diktatur vill jag inte ha, till skillnad från din kompis Hugo Chavez, som dessutom umgås glatt med sina vänner till diktatorer Fidel Castro, Alexandr Lukasjenko och Mahmoud Ahmadinejad.

  /Erik Herbertson

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s