Mördaren Che Guevara

För att spinna vidare på det latinamerikanska temat:

I oktober skrev jag en insändare till Sydsvenskan om den blodtörstige psykopaten Che Guevara. Ingen har svarat. Det finns väl inget att svara på om en person som var en hårdför stalinist med Kina och Nordkorea som förebilder, och som lät avrätta ett par tusen, enligt egen utsago, och som själv sköt folk, bland dem en 14-årig pojke.

Che grundade även de läger där oppositionella spärrades in, samt även andra personer med ickeproletär livsstil, såsom hippies och homosexuella. Avrättningar visades i TV, och till Ches terroristträning rekryterades den ökände ”Schakalen”, Carlos. FBI och den kanadensiska polisen avslöjade långt gångna planer av Che och hans agenter att spränga offentliga byggnader och varuhus i New York och Washington. Che ville även atombomba USA:s  storstäder och beordrade bokbål. För Che skulle revolutionärerna vara ”kallblodiga mördarmaskiner.” Han levde själv upp till det idealet.

Bland Ches kompisar fanns Trotskijs mördare, Ramon Mercader, en spansk kommunist som 1959 rekryterades som säkerhetschef på ett kubanskt fängelse. Mercader och dennes kompis från Spanien Angel Ciutat, som hade studerat under Stalins polischef Beria, umgicks med Che i dennes lyxvilla i Havanna, f.ö. en av de flottaste, och som Che snabbt lade beslag på efter revolutionen. Ciutat gav bl.a. Che råd om avrättningar.

Kommunismens svarta bok beräknar man att 15 000 har avrättats på Kuba sedan 1959, och att 100 000 har suttit i läger eller i fängelser som politiska fångar. Det stora flertalet av dessa offer skedde under de första åren efter revolutionen. Det fanns flera av den störtade diktatorn Batistas män bland dessa, men även motståndare till Batista hörde till offren. Det räckte att stämplas som ”kontrarevolutionär”. Ofta struntade Che i rättegångar för att verkställa avrättningar eller inspärrningar, ibland agerade han själv åklagare, domare och bödel på en och samma gång.

I somras kom boken Exposing the Real Che Guevara and the Useful Idiots Who Idolize Him, av Humberto Fontova, exilkuban i USA. Den amerikanske skådespelaren Andy Garcia kom för en tid sedan ut med dramafilmen The Lost City, som behandlar tiden för revolutionen 1959, och som är kritisk både mot Batista och kommunisterna, inte minst Che och Castro. Garcia är själv exilkuban. Förhoppningsvis går det alltmer upp för människor hurdan Che Guevara egentligen var.

Fortfarande flödar den romantiserade bilden av honom, även om det börjar skrivas om att han avrättade folk. Alla kan inte känna till detaljerna om Che, men att han var kommunist och anhängare av diktatur borde tillhöra allmänbildningen och bara det diskreditera honom som frihetshjälte.

Uppdatering: Artikel om Che Guevara av Alvaro Vargas Llosa.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s